Ασπασία η Εταίρα "Αικατερίνη Μαυρίδου - Λιβάνη"

2018-01-02

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι από τις τυχαίες επιλογές που κάνουμε λίγο πριν φτάσουμε στο ταμείο... Μας φάνηκε ενδιαφέρον ένα μυθιστόρημα πάνω στην ζωή και το έργο της Ασπασίας, της γυναίκας του Περικλή για αυτό και το επιλέξαμε...

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: Ασπασία η Εταίρα

Συγγραφέας: Αικατερίνη Μαυρίδου - Λιβάνη

Εκδόσεις: Κέδρος

Σελίδες: 7 - 176 (οι σελίδες που καταλαμβάνει η ιστορία του βιβλίου)

ISBN: 978-960-04-4609-8

Περίληψη οπισθόφυλλου: Αθήνα, 470 π.Χ. Ο Περικλής (περί-κλέος) ηγούνταν των ελληνικών πόλεων, με αντίπαλο τη Σπάρτη. Ο ηγεμόνας της Αθήνας διοικούσε με παραδειγματικό τρόπο την πόλη του, που είχε φανατικούς φίλους, αλλά και εχθρούς.  Ο Περικλής ήταν πρότυπο δημοκρατικού ηγέτη, όμως είχε και τις αδυναμίες του. Δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη φύση του άντρα και ερωτεύθηκε μια εταίρα. Επρόκειτο για μια γυναίκα που είχε έρθει στην Αθήνα από την ακμάζουσα πόλη της Μιλήτου, μια γυναίκα γνωστή για τα ταλέντα και τις χάρες της. Πολλοί πλούσιοι έμποροι Αθηναίοι που είχαν επισκεφθεί τη Μίλητο μιλούσαν για την εντυπωσιακή ομορφιά και την αγέρωχη κορμοστασιά της και υποστήριζαν ότι γνώριζε καλύτερα από οποιαδήποτε γυναίκα της εποχής το παιχνίδι του έρωτα κι ότι ήταν η ιδανική σύντροφος των διανοούμενων αντρών. Η προσαρμογή της στην Αθήνα δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Τα ήθη, οι συνήθειες, οι νοοτροπίες και οι ζηλοτυπίες απαιτούσαν διπλωματία και λεπτούς χειρισμούς - τομέας στον οποίο η Ασπασία υπερείχε, όπως φάνηκε στην πορεία. Τα όσα συνέβησαν επηρέασαν τον Περικλή, τον μέχρι πρότινος «ολύμπιο» άντρα, και στη συνέχεια ολόκληρη την αθηναϊκή κοινωνία. Η Ασπασία υπήρξε μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, αφού δεν έχει εξακριβωθεί αν και σε ποιο βαθμό επηρέαζε τον Περικλή στη λήψη σοβαρών αποφάσεων στον τομέα της πολιτικής. Η ζωή της ήταν μυθιστορηματική και το τέλος της τραγικό, ενώ μετέωρο και αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν ήταν μια εταίρα ή μια γυναίκα με φιλελεύθερο πνεύμα, πολύ μπροστά από την εποχή της.

-

Η Αικατερίνη Μαυρίδου - Λιβάνη κατοικεί στην Νέα Υόρκη και έχει πλούσιο έργο πάνω στα γράμματα και τον πολιτισμό της ομογένειας. Έχει υπάρξει δημοσιογράφος σε Ελληνόφωνες εφημερίδες της Αμερικής και της Αγγλίας, έχει εκδώσει εφημερίδα ενώ έχει και παρουσία στα ραδιόφωνα της ομογένειας. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το πρώτο που βλέπουμε ότι έχει εκδοθεί στην Ελλάδα.

Αν και συνήθως δεν συναντάμε τις Εκδόσεις Κέδρος σε τέτοιου είδους μικρά μυθιστορήματα (ίσως και από δική μας ευθύνη), εκπλαγήκαμε ευχάριστα. Είναι πολύ θετικό να δίνεται βήμα σε Έλληνες συγγραφείς της ομογένειας για να εκφράσουν την άποψή τους και να μας μεταδώσουν τις γνώσεις και τις ιδέες τους. Είναι πολύ καλή πρωτοβουλία και ελπίζουμε να συναντήσουμε τέτοια έργα και στο μέλλον.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert

Το βιβλίο αν και μικρό, πραγματεύεται μια πολύ μεγάλη και φωτεινή πτυχή της Ελληνικής Ιστορίας. Η Ασπασία, μέσα από τα δικά της μάτια και σε πρώτο πρόσωπο μας διηγείται την ζωή της. Την ζωή της στην Μικρά Ασία, στην Αθήνα στον πλευρό του Περικλή, τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Μας περιγράφει την ομορφιά και το κάλλος της αρχαίας Αθήνας, την παρουσία προσωπικοτήτων που θα άφηναν το στίγμα τους και θα γινόντουσαν αντικείμενα μελέτης σε κάθε γωνιά της γης, αλλά και τις δυσκολίες μιας γυναίκας να συμμετέχει στα κοινά της πόλης και στον πολιτικό βίο της Αθήνας.

Με ανάλαφρο τρόπο, μαθαίνουμε για τον Περικλή, τον Σωκράτη, τον κάθε Αθηναίο της εποχής, ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύουμε 2500 χρόνια πίσω για να δούμε μια άλλη Αθήνα, με φυσικό πλούτο και πολυτέλεια που έκανε την μετέπειτα πρωτεύουσα της Ελλάδος να θεωρείται λίκνο του πολιτισμού. Δυστυχώς, η εποχή εκείνη δεν ήταν ακόμα ώριμη για να αντιμετωπίσει την γυναίκα ως ίση προς κάθε άντρα. Μια γυναίκα τολμηρή θεωρούταν ...εταίρα, μια γυναίκα με άποψη ήταν κάτι το απρεπές. Η Ασπασία μας διηγείται το θάρρος και την πυγμή που επέδειξε για να μείνει στην Ιστορία, όχι μόνο ως μία ανώνυμη σύζυγος ενός μεγάλου πολιτικού ηγέτη, αλλά μια αυτούσια ιστορική προσωπικότητα που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του Αθηναϊκού κράτους.

Ένα πανέμορφο βιβλίο, γεμάτο ιστορικές πληροφορίες, αλλά και κομμάτια μύθων που συμβιώνουν αρμονικά και παρουσιάζουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Άκρως πετυχημένη η γραφή σε πρώτο πρόσωπο, το κάνει πιο εύκολο και προσιτό. Εξαιρετική επιλογή ανάγνωσης...

Rating: 8,5/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.     

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε