Castlereagh "John Bew"

2018-07-22

Ίσως η καλύτερη βιογραφία μιας αμφισβητούμενης προσωπικότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο του 19ου αιώνα. Ένας πολιτικός που έχει μείνει στους περισσότερους Βρετανούς ως μία αντιδημοκρατική και αντικοινωνική  πολιτική φιγούρα, ένας τύραννος που όμως έσωσε την Ευρώπη από την Ναπολεονική καταστροφή που εξαπλωνόταν στην ήπειρο.

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: Castlereagh

Συγγραφέας: John Bew

Εκδόσεις: Quercus

Σελίδες: 1 - 589 (οι σελίδες που καταλαμβάνει η υπόθεση του βιβλίου)

ISBN: 978-0-85738-186-6

Περίληψη οπισθόφυλλου: I met murder on the way - He had a face like Castlereagh - Very smooth he looked, yet grim; Seven bloodhounds followed him.

-

O John Bew είναι συγγραφέας και καθηγητής ιστορίας και εξωτερικής πολιτικής στο King's College του Λονδίνου. Συμμετέχει ενεργά σε πολλά projects με σκοπό την βελτιστοποίηση των τεχνικών εξωτερικής πολιτικής διεθνώς, ενώ για το διδακτικό και συγγραφικό του έργο έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και βραβεία. 

Οι εκδόσεις Quercus ιδρύθηκαν το 2004 και είναι ένας πολύ πετυχημένος (σχετικά μικρός) εκδοτικός οίκος. Το 2007 τιμήθηκε ως ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος της χρονιάς, ενώ διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Εκδίδει εμπορικά και λογοτεχνικά βιβλία για μικρούς και μεγάλους. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:    https://www.quercusbooks.co.uk/

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert:

Όπως προαναφέραμε, η συγκεκριμένη βιογραφία ίσως είναι η πληρέστερη διαθέσιμη βιογραφία για τον Λόρδο Castlereagh (κανονικό όνομα Robert Stewart), Ιρλανδικής καταγωγής πολιτικού που γεννήθηκε το 1769 και πέθανε το 1822 από το ίδιο του το χέρι. Ο Castlereagh, γόνος πλούσιας Ιρλανδικής οικογένειας και χωρίς ιδιαίτερες πνευματικές και λογοτεχνικές γνώσεις, κατάφερε και ανήλθε γρήγορα στα πολιτικά πεπραγμένα της Ιρλανδίας και εν τέλει του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι απόλυτες πεποιθήσεις του, τα μη δημοκρατικά ιδεώδη του και η σκληρή λογική του, σύντομα τον έκαναν έναν από τους πιο μισητούς πολιτικούς του νησιού. Οι Ιρλανδοί τον κατηγορούσαν για την συμμαχία του με τους Άγγλους εναντίον του σχεδίου ανεξαρτητοποίησης της Ιρλανδίας, για την αδρανοποίηση του στο θέμα της ισότητας Καθολικών και Προτεσταντών, ενώ το σύνολο της Βρετανίας τον θεωρούσε έναν τύραννο με αντιδημοκρατικές απόψεις.

Αντίθετα η υπόλοιπη Ευρώπη θαύμαζε τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, τόσο για την ικανότητά του στην διαπραγμάτευση όσο και για τις πολεμικές του επιτυχίες απέναντι στον Ναπολέοντα. Μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Μέτερνιχ και ο Τσάρος Αλέξανδρος της Ρωσίας θεωρούσαν τον Castlereagh ιδιοφυΐα και ισχυρή πολιτική προσωπικότητα.

Δυστυχώς, οι συνεχείς επιθέσεις από το εσωτερικό της χώρας, το δύσκολο πολιτικό πρόγραμμα και οι προσωπικές του δυσκολίες (δεν κατάφερε να αποκτήσει παιδί, οικογενειακοί θάνατοι) έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην νοητική καθίζηση του Castlereagh ο οποίος αυτοκτόνησε κόβοντας τον λαιμό του με χαρτοκόπτη. Η επόμενη μέρα βρήκε την Βρετανία να πανηγυρίζει για το τέλους του τυράννου, ενώ η Ευρώπη πενθούσε για το χαμός ενός χαρισματικού πολιτικού ηγέτη.

Ο John Bew απόλυτα διαβασμένος και με κατανοητή γραφή καταφέρνει και παρουσιάζει ένα βιβλίο γεμάτο με αποδείξεις, ιστορίες και γεγονότα που καταδεικνύουν πλήρως την ταραχώδη ζωή μίας από τις μεγαλύτερες μορφές του 19ου αιώνα. Είναι ένα βιβλίο που δεν μπορείς να το πάρεις μαζί σου να το διαβάσεις, αλλά θα πρέπει να έχει μόνιμη θέση πάνω σε μια βιβλιοθήκη ή στο γραφείο ενός μελετητή πολιτικής ιστορίας.

Rating: 8/10 

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.    

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε