Δεκαεφτά Αντιφάσεις και το Τέλος του Καπιταλισμού "David Harvey"

2019-01-01

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο της αριστερής σκέψης αναφορικά με το μέλλον του κεφαλαίου και την ζωή μας κάτω από τις καπιταλιστικές δυνάμεις που μας περιβάλλουν. 

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο:

Τίτλος: Δεκαεφτά Αντιφάσεις και το Τέλος του Καπιταλισμού

Συγγραφέας: David Harvey

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελίδες: 7-476 (οι σελίδες που καταλαμβάνει το δοκίμιο)

ISBN: 978-618-03-0066-6

Περίληψη οπισθόφυλλου: Στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, αν και ο καπιταλισμός ήταν σαν τον αέρα που αναπνέουμε, μέχρι πρόσφατα φαινόταν να μη μας απασχολεί η ποιότητά του. Στο βιβλίο αυτό, ο διακεκριμένος στοχαστής David Harvey εξετάζει τις αντιφάσεις του κεφαλαίου που επιτάχυναν την εκδήλωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Γιατί, αν και οι αντιφάσεις αυτές προσφέρουν ευελιξία στη λειτουργία του κυρίαρχου πλέον οικονομικού συστήματος, εμπεριέχουν τους σπόρους της συστημικής καταστροφής: κάποιες από αυτές είναι διαχειρίσιμες, κάποιες άλλες όμως όχι, όπως η ατέρμονη συσσώρευση κεφαλαίου ή η εξαντλητική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Απ' την άλλη, υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις; Σίγουρα υπάρχουν, αρκεί κατανοώντας την πολιτική οικονομία του καπιταλισμού να στραφούμε σε ένα πεδίο ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων και προοπτικών. Ένας διεισδυτικός οδηγός του σύγχρονου κόσμου, ένα μανιφέστο για την απαιτούμενη εξέλιξη και αλλαγή. 

-

Ο David Harvey είναι ο πιο γνωστός γεωγράφος του 20ου αιώνα και σημαντικός καθηγητής ανθρωπολογίας και μοντέρνας γεωγραφίας με παρουσία σε πολλά από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Θεωρείται ειδικός στο έργο του Μάρξ και στις αριστερές θεωρίες του κεφαλαίου, ενώ τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε όλο τον κόσμο. Το 1995 τιμήθηκε από την Βασιλική Γεωγραφική Εταιρία της Μεγάλης Βρετανίας ενώ το 2007 εξελέγη μέλος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν συνεχώς πολλά σημαντικά δοκίμια που έχουν να κάνουν με οικονομικά, πολιτικά αλλά και ιστορικά ζητήματα, γραμμένα από Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Είναι μια ξεχωριστή επένδυση, που παρεκκλίνει από τον κλασσικό δρόμο του μυθιστορήματος, αλλά δείχνει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert:

 Σύμφωνα με τον καθηγητή Harvey υπάρχουν δεκαεφτά αντιφάσεις του κεφαλαίου και του καπιταλισμού που χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: τις θεμελιακές, τις μεταβαλλόμενες και τις επικίνδυνες. Οι αντιφάσεις ξεχωρίζουν από τα στοιχεία της ύπαρξής τους και από την ισχυρή μοριακή δομή τους που τις κάνει να αλλάζουν ή όχι ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν και τις ανάγκες του κεφαλαίου. Οι συγκεκριμένες αντιφάσεις εξυπηρετούν τον καπιταλισμό και το κεφάλαιο (αν και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του) και δημιουργούν μια lose-lose κατάσταση για τον απλό εργάτη, για την κοινωνία, για τον πλανήτη, ακόμα και για τον απλό γαιοκτήμονα. Αντίθετα οι αντιφάσεις έχουν μπολιαστεί στην κοινωνία, για να εξυπηρετούν τον εισοδηματία καπιταλιστή (και όχι μόνο τον βιομήχανο) που ζει μέσα από λογιστικά κεφάλαια και ανατοκισμούς, χωρίς να παράγει πρόσθετη αξία στην κοινωνία.

 Παραθέτοντας αποσπάσματα του Μάρξ, του Ένγκελς και άλλων αριστερών από την αντικαπιταλιστική θεωρητική σχολή και διαψεύδοντας ισχυρισμούς του Keynes, του Ricardo, του Smith και άλλων φιλελεύθερων οικονομολόγων, o Harvey προωθεί μια αριστερή ατζέντα με σκοπό την οικονομική ανατροπή του κεφαλαίου και την εγκαθίδρυση ενός ισοδύναμου τρόπου ζωής. Μιλάει και για τα λάθη των σοσιαλοδημοκρατών που τόσα χρόνια έχουν φαγωθεί σε εσωτερικές διαμάχες, σε ανούσιες κόντρες με το κεφάλαιο και έχουν επιτρέψει την ωμή διάλυσή τους από τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας. 

Ο Harvey προτείνει την εξέταση των αντιφάσεων, και την σταδιακή (ειρηνική;) αλλαγή τους, έτσι ώστε να εξυπηρετούν τους πολίτες και όχι την ευημερία των επιχειρηματιών. Μέσα από την δημιουργική του πένα, εξηγεί το μέλλον της ανθρωπότητας, ένα μέλλον που υπάρχει μόνο με την εξαφάνιση του κεφαλαίου και την δημιουργία κοινωνικής αξίας σε κάθε εργασία. Μόνο ένα παγκόσμιο αριστερό κίνημα θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία των ανθρώπων στην καταστροφή, και αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε οι αντιφάσεις να μην διαλύσουν την αριστερή προσπάθεια και να προωθήσουν το αθάνατο, όπως αποδεικνύεται, κεφάλαιο.

Rating: - 

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.      

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε