Έμποροι των Συνόρων "Αποστόλης Φωτιάδης"

2017-10-22

Μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση για το μεταναστευτικό πρόβλημα που ταλανίζει την Ευρώπη και κυρίως την χώρα μας. Ένα πρόβλημα που που συνδέεται άμεσα με θέματα ασφαλείας και προσωπικών δεδομένων, ζητήματα που πρόκειται να μας απασχολήσουν σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον.

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο:

Τίτλος: Έμποροι των Συνόρων

Συγγραφέας: Αποστόλης Φωτιάδης

Εκδόσεις: Ποταμός

Σελίδες: 7-193 (οι σελίδες που καταλαμβάνει το δοκίμιο)

ISBN: 978-960545053-3

Περίληψη οπισθόφυλλου: Η επίσημη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική ερμηνεύεται όλο και συχνότερα ως θέμα ασφαλείας και συνυφαίνεται με τη ραγδαία στρατιωτικοποίηση των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων. Πρόκειται για ένα δόγμα που οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες έχουν πλήρως αφομοιώσει και η πρακτική εφαρμογή του συνδιαμορφώνεται πια με τα οργανωμένα συμφέροντα του βιομηχανικού συμπλέγματος που παράγει προϊόντα και υπηρεσίες ασφαλείας. Σ' αυτή τη βάση, το σχετικό πλαίσιο έρευνας και ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσαρμόζεται στις ανάγκες του βιομηχανικού συμπλέγματος ασφαλείας: δρομολογούνται μεγαλόπνοα και πανάκριβα προγράμματα επιτήρησης όλων των μετακινήσεων προς και από τα σύνορα της Ευρώπης, αγνοούνται οι θεσμικές διακρίσεις και ο έλεγχος των εξουσιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η απουσία πολιτικού και δημοκρατικού ελέγχου των σχεδίων μιας μετα-δημοκρατικής ελίτ σίγουρα προβληματίζει. Εκείνο που σοκάρει όμως είναι η άγνοια των Ευρωπαίων πολιτών για όσα συμβαίνουν στα όρια των κοινωνιών τους, στα σύνορα της Ευρώπης. Γι' αυτό το λόγο, το παρόν βιβλίο είναι μια πρόσκληση σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη να ενημερωθεί και να πάρει μέρος σ' αυτή τη συζήτηση.

-

Ο Αποστόλης Φωτιάδης είναι δημοσιογράφος σε εγχώρια και διεθνή μέσα. Θεωρείται ειδικός σε θέματα μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ έχει ενασχόληση όχι μόνο με την συγγραφή αλλά και με την δημιουργία ντοκιμαντέρ. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το πρώτο του, ενώ στην ιστοσελίδα του βλέπουμε ότι έχει δημοσιεύσει και ένα δεύτερο με τίτλο Εξουσίες εκτός Ελέγχου.

Άλλο ένα δοκίμιο από τις εκδόσεις Ποταμός, καθώς από το πρώτο που διαβάσαμε μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι. Σύντομα θα ακολουθήσουμε και τα υπόλοιπα βιβλία των εκδόσεων Ποταμός, καθώς καταλαβαίνουμε ότι είναι συγγράμματα που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert:

Το βιβλίο αναπτύσσει το θέμα της ασφάλειας των Ευρωπαϊκών συνόρων από την παράνομη μετανάστευση και παρουσιάζει τους τρόπους που χρησιμοποιούνται (ή χρησιμοποιήθηκαν) από την Ευρώπη και τα κράτη μέλη της για να την περιορίσουν. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις της Ευρώπης ήταν και είναι επηρεασμένες από την στρατικοποίηση που επιθυμεί το πανίσχυρο στρατιωτικό λόμπι, από την Βόρειο-Ευρωπαϊκή στάση εθνικής και όχι Ευρωπαϊκής υποχρέωσης, από την ανικανότητα μιας ολοκληρωμένης λύσης από τα κράτη του Νότου, αλλά και από την γραφειοκρατεία και απάθεια του Ευρωπαϊκού μηχανισμού.

Το βιβλίο αναδεικνύει περιπτώσεις που αποδείχτηκαν τραγικές και δυσάρεστες, κυρίως με τον θάνατο μεταναστών που προσπάθησαν να έρθουν στην Ευρώπη, το αρχικό ενδιαφέρον των χωρών με ανακοινώσεις και μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τις τελικές Ευρωπαϊκές αποφάσεις που έγιναν με γνώμονα την εσωτερική ασφάλεια και το κέρδος.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην προσπάθεια στρατικοποίησης του γεγονότος με την απόκτηση λογισμικών ασφαλείας με δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και άμεσης προβολής, μη επανδρωμένων αεροσκαφών με δυνατότητα πτήσεων σε όλη την Ευρώπη, νέων όπλων και συστημάτων ασφαλείας ώστε να αντιμετωπιστεί η είσοδος τρομοκρατών, αλλά και δημιουργία εγκαταστάσεων σε χώρες transit ώστε να ελέγχονται καλύτερα οι μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στα Ευρωπαϊκά σύνορα. 

Όλα τα ανωτέρω συντελούν στην δημιουργία ενός μεγάλου αδερφού που έχει στόχο την παρακολούθηση, καταγραφή και αξιολόγηση των ανθρώπων και σε δεύτερη φάση την διαφοροποίηση του Ευρωπαίου πολίτη από τον μη Ευρωπαίο πολίτη. Την κατάργηση, δηλαδή, όλων των αξιών για τις οποίες η Ενωμένη Ευρώπη δημιουργήθηκε εξ'αρχής.

Rating: -

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα. 

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε