H Μέθοδος 15/33 "Shannon Kirk"

2017-07-22

Το βιβλίο έπεσε στα χέρια μου ως δώρο καλοκαιρινών διακοπών. Φυσικά, κάνανε το λάθος και μου το δώσανε 20 ημέρες περίπου πριν φύγω διακοπές. Εν τέλει αγόρασα άλλα βιβλία για το ταξίδι!! Καταλαβαίνετε...

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: Η Μέθοδος 15/33

Συγγραφέας: Shannon Kirk

Εκδόσεις: Διόπτρα

Σελίδες: 11-305 ( οι σελίδες που καταλαμβάνει το μυθιστόρημα)

ISBN: 978-960-605-182-1

Περίληψη οπισφόφυλλου: Φανταστείτε μια ανήμπορη, έγκυο δεκαεξάχρονη που μόλις ξεριζώθηκε από τη γαλήνη του σπιτιού της και πετάχτηκε όπως όπως μέσα σε ένα βρόμικο φορτηγάκι, θύμα απαγωγής. Μόνη. Τρομοκρατημένη. Τώρα ξεχάστε αυτή την εικόνα. Φανταστείτε, αντιθέτως, μια χειριστική, έγκυο δεκαεξάχρονη με εξαιρετικές ικανότητες, ένα κορίτσι-θαύμα. Την πετούν μέσα σε ένα βρόμικο φορτηγάκι· και από την πρώτη στιγμή της απαγωγής της επιθυμεί -ήρεμη, νηφάλια- δύο πράγματα μονάχα: να σώσει τον αγέννητο γιο της και να πάρει ανελέητη εκδίκηση. Είναι μεθοδική -υπολογίζει τα πάντα- και επιστημονικά ακριβής στα σχέδιά της. Μια κλινική περίπτωση κοινωνιοπαθούς ίσως; Δεν αφήνει πάντως τίποτα στην τύχη: είναι συγκεντρωμένη στην προετοιμασία και στον συγχρονισμό της και περιμένει απλώς την κατάλληλη στιγμή για να κάνει την κίνησή της. Η Μέθοδος 15/33 είναι αυτό που συμβαίνει όταν το θύμα είναι εξίσου ψυχρό με τους απαγωγείς του. Οι πράκτορες που έχουν αναλάβει την αποστολή να βρουν το κορίτσι που απήχθη έχουν τις δικές τους επιθυμίες και τις δικές τους απογοητεύσεις σε αυτή την τρομακτικά δραματική κατάσταση. Μέσα στις ανατροπές αυτών των παράλληλων ιστοριών, ο αναγνώστης αναγκάζεται να αποφασίσει: Ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης;

-

Τα πρώτα πράγματα που έψαξα αμέσως για το βιβλίο είναι η συγγραφέας. Το βιβλίο αναφέρει ότι είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και έτσι μπήκα στο site της ( https://shannonkirkbooks.com/ ) για να δω αν έχει και τίποτα άλλο στα σκαριά. Πραγματικά είδα ότι εκτός από το εν λόγω βιβλίο, έχει ολοκληρώσει ένα ακόμα μυθιστόρημα που κυκλοφορεί φέτος (δεν έχει ακόμα μεταφραστεί στην Ελλάδα) καθώς και έναν αριθμό μικρών ιστοριών/δοκιμίων που αξίζει να δείτε.

Οι εκδόσεις Διόπτρα είναι από τις αγαπημένες μου εκδοτικές εταιρίες καθώς δείχνει μεγάλο ζήλο τόσο σε νέους Έλληνες και μη συγγραφείς αλλά επίσης βλέπω ότι έχει διαλέξει αρκετούς ξένους συγγραφείς που αποδείχθηκαν ενδιαφέροντες. Επίσης μου αρέσει που τα εξώφυλλά της δεν ακολουθούν συγκεκριμένα μοτίβα αλλά για το καθένα έχει πέσει αρκετή δουλειά (τουλάχιστον έτσι καταλαβαίνει το ερασιτεχνικό μου μάτι).

Από εδώ και μπρος spoiler alert 

Αρχικά, ο τίτλος του βιβλίου και η περιγραφή του μου δημιούργησαν την εντύπωση ότι η μέθοδος 15/33 όπου το θύμα είναι εξίσου ψυχρό με τους απαγωγείς του είναι ένα πραγματικό επιστημονικό εύρημα (σαν το σύνδρομο της Στοκχόλμης ένα πράγμα). Μια γρήγορη αναζήτηση όμως μου διέλυσε τέτοιες προσδοκίες καθώς δεν βρήκα κάτι (αν ξέρετε ενημερώστε παρακαλώ). Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία σε πρώτο πρόσωπο, το πρόσωπο του θύματος, μιας έφηβης με τρομαχτική ικανότητα στο να εκλογικεύει καταστάσεις και να μην λειτουργεί με το συναίσθημα. Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο βοηθάει στο να καταλάβουμε την σκέψη της κοπέλας πίσω από κάθε της κίνηση αλλά προφανώς βοηθάει και την συγγραφέα ώστε να καλύψει τυχόν τρύπες που θα μπορούσαν να προκύψουν ως προς την επεξήγησή τους (π.χ. πως φτιάχνει την παγίδα - και πως την σκέφτεται - με την οποία δραπετεύει από τους απαγωγείς της). Η ικανότητα αποδέσμευσης του συναισθήματος σε μία στρεσογόνο κατάσταση οφείλεται στην ανατομία του εγκεφάλου όπως μας ενημερώνει η ιστορία ενώ και η οικογένειά της δείχνει να έχει μια ροπή προς την ακραία και ασυναίσθητη λογική. Έγκυος, λοιπόν, η κοπέλα από τον φίλο της που είναι άκρα συναισθηματικός (τα ετερώνυμα έλκονται άλλωστε) γίνεται θύμα απαγωγής από μία οργανωμένη συμμορία που ειδικεύεται στο να απαγάγει νεαρές έγκυες κοπέλες και να προχωρούν σε πώληση των μωρών και σε "εξαφάνιση" των κοριτσιών από προσώπου γης. 

Σε μια τέτοια κατάσταση κάθε άνθρωπος θα ούρλιαζε υστερικά, θα έκλαιγε, θα παρακαλούσε, θα έχανε κάθε λογική. Όχι όμως η ηρωίδα μας. Επιστρατεύοντας την λογική της, κατηγοριοποιώντας όλα τα πιθανά της όπλα που διαθέτει στο δωμάτιο που είναι εγκλωβισμένη καταφέρνει με αξιοθαύμαστο και καμιά φορά δυσνόητο τρόπο να σκοτώσει τον ένα της απαγωγέα (με συσκευή επιπέδου da Vinci) να σώσει μια άλλη κοπέλα και να την βρει το FBI.

Παράλληλα με την ιστορία της κοπέλας, το βιβλίο παραθέτει πάλι σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία του πράκτορα του FBI που του έχει ανατεθεί η υπόθεση για τις χαμένες έγκυες κοπέλες. Αυτός και η συνεργάτιδά του (που περιγράφεται ως ένα mix άνδρα-κοπέλα με σαφείς προοπτικές για ήρωα της ταινίας Training Day) καταφέρνουν σιγά σιγά και με την βοήθεια της τοπικής κοινωνίας και της τύχης να βρουν τις κοπέλες και να τις σώσουν. Βέβαια αν η ηρωίδα μας ήταν κανονική κοπέλα με αισθήματα δεν θα καταφέρνανε τίποτα καθώς οι πράκτορες την βρίσκουν ζωντανή χάρη στην ψυχρή λογική της και όχι χάρη στις γρήγορες ικανότητες τους.

Το ύφος της συγγραφής είναι πολύ ψυχρό (όπως θα έπρεπε να είναι καθώς εκεί βασίζεται η πλοκή για να λυθεί το μυστήριο) αλλά μερικές στιγμές γίνεται πολύ brutal, τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα (εντάξει καταλάβαμε κύριε απαγωγέα είναι σκρόφα και σκύλα). Επίσης, όπως ανέφερα η επίλυση της υπόθεσης βασίζεται και στην τύχη, περίπτωση που η ίδια η συγγραφέας αναγνωρίζει και προσπαθεί να καλύψει. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν απαγωγείς (ναι είναι παραπάνω από ένας, αλλά δεν θα σας τα πω και όλα) που είναι τόσο κουτοί και θύματα που είναι τόσο ψύχραιμα, αλλά αμφιβάλλω αν η συγκεκριμένη ιστορία θα μπορούσε να περιγράψει την πραγματικότητα μιας απαγωγής. To βασικό θέμα της ψυχρής λογικής αλλά και της γνώσης φυσικής, χημείας και άλλων επιστημών που φαίνεται ότι διαθέτει το θύμα καλύπτεται επαρκώς και χαρακτηρίζει και την ίδια συγγραφέα και την οικογένειά της (η ίδια η Kirk είναι δικηγόρος και ο άντρας της φυσικός) και ίσως αυτή η ιστορία έχει δημιουργηθεί και από χαρακτηριστικά της δικής της οικογένειας που θέλει, άθελά της ίσως, να μας μεταδώσει (περισσότερα θα σας πουν οι ψυχολόγοι για αυτά). Όμως είναι αρκετά καλογραμμένο και ως πρώτη προσπάθεια της Shannon Kirk θα πω πως είναι αρκετά καλή δουλειά. 

Rating: 7/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα. 

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε