Η Διαφάνεια του Χρόνου "Leonardo Padura"

2018-09-02

Ένας από τους αγαπημένους μας συγγραφείς επιστρέφει και εμείς δεν μπορούμε παρά να απολαύσουμε ένα ακόμα μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον Μάριο Κόντε...

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: Η Διαφάνεια του Χρόνου

Συγγραφέας: Leonardo Padura

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Σελίδες: 7 - 565 (οι σελίδες που καταλαμβάνει η υπόθεση του βιβλίου)

ISBN: 978-960-03-6413-2

Περίληψη οπισθόφυλλου: Ο Μάριο Κόντε, καθώς πλησιάζει όλο και πιο πολύ τα εξήντα του χρόνια, αναζητεί τρόπους να ξεπεράσει την προσωπική κρίση που αντιμετωπίζει αλλά, συγχρόνως, ανησυχεί όλο και περισσότερο για την κατάσταση της χώρας του. Και τότε παρουσιάζεται μια απρόσμενη δουλειά: ένας παλιός συμμαθητής του, ο Μπόμπι, ζητάει τη βοήθειά του και του αναθέτει να ξαναβρεί το άγαλμα μιας Μαύρης Παρθένου που του έχουν κλέψει. Ο Κόντε ανακαλύπτει ότι το συγκεκριμένο άγαλμα μπορεί τελικά να είναι ακόμα πιο πολύτιμο απ' ό,τι του έχουν πει. Με την έρευνά του θα οδηγηθεί στο μακρινό παρελθόν, θα μάθει ακόμα και για τον άνθρωπο που - προσπαθώντας να ξεφύγει απ' τον Ισπανικό Εμφύλιο- ταξίδεψε ως λαθρεπιβάτης μέχρι την Κούβα, φέρνοντας την Μαύρη Παρθένο από τα Καταλανικά Πυρηναία. Ο Κόντε σιγά σιγά καταδύεται στον υπόκοσμο μιας σκοτεινής Αβάνας που καταρρέει, πέφτει πάνω σε ύποπτους και πτώματα ενώ, την ίδια στιγμή, έρχεται σε επαφή με το απίστευτο κύκλωμα των εμπόρων και των συλλεκτών έργων τέχνης. Στο νέο εκπληκτικό του μυθιστόρημα ο Λεονάρδο Παδούρα αφηγείται μια επική ιστορία που ξεκινάει από τις Σταυροφορίες και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

-

H αγάπη μας και η εκτίμηση για τον Leonardo Padura είναι γνωστή σε όσους μας διαβάζετε, οπότε δεν έχουμε και πολλά να αναφέρουμε. Τα βιβλία του με ήρωα τον Μάριο Κόντε παραμένουν ανάρπαστα, ενώ το έργο του για την ιστορίας και τις συνθήκες στην Κούβα, τον έχουν χρήσει ως έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους του νησιού στην παγκόσμια λογοτεχνία. 

Οι εκδόσεις Καστανιώτη, μέσα από την ενότητα συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο, μας δίνουν και πάλι την δυνατότητα να απολαύσουμε έναν πολύ δυνατό συγγραφέα. Νομίζουμε ότι αυτή τους η προσπάθεια έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση και παρακαλούμε ακόμα μια φορά να προχωρήσουν στην έκδοση και των παλαιότερων βιβλίων του συγγραφέα.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert:

O Μάριο Κόντε κλείνει τα 60 του χρόνια. Δεν το πιστεύει, αλλά και για αυτόν ο χρόνος είναι αμείλικτος. 60 χρόνια περιπέτειας, απραγματοποίητων ονείρων, θλίψης και χαμένων ευκαιριών, στοιβάζονται στο μυαλό και την ψυχή του διαβόητου ντετέκτιβ, καθώς περπατάει και ανασαίνει στους δρόμους της Αβάνας. Σύντομα όμως, αναγκάζεται να τα αφήσει όλα στην άκρη καθώς μια νέα περιπέτεια παρουσιάζεται μπροστά του. Ένας παλιός συμμαθητής ζητά την βοήθειά του (με το αζημείωτο) για να ανακτήσει ένα παλιό άγαλμα της Παρθένου με μεταφυσικές ιδιότητες.

Ένα μυθιστόρημα, με αληθινές κοινωνικές και ιστορικές προεκτάσεις, που φέρνουν τον αναγνώστη μέσα στην αληθινή Κούβα, το νησί με τις τεράστιες εισοδηματικές διαφορές, τον τρόπο ζωής, την έλλειψη ανοχής στην διαφορετικότητας και φυσικά τον φόβο και και τον ρατσισμό. Ο Παδούρα (και φυσικά ο Κόντε) μας προειδοποιούν ότι η Αβάνα μπορεί να γίνει ειδυλλιακή, αλλά είναι και πολύ επικίνδυνη, σαν ένα πανέμορφο σαρκοφάγο φυτό. Ο Κόντε, θα αναγκαστεί να βυθιστεί στην άγνωστη και εκφοβιστική Κούβα για να ανακαλύψει την άκρη του νήματος, θα ταλαντευτεί ανάμεσα στο τι είναι νόμιμο και τι ηθικό, θα αναγκαστεί να σκεφτεί και πάλι το θέμα της πίστης και της θρησκείας, θα θρηνήσει την φυγή ενός καλού του φίλου και στο τέλος θα αποδεχτεί ότι πλέον εισέρχεται στο τελευταίο 1/3 της ζωής του.

Ο Παδούρα έχει ολοκληρώσει ένα ακόμα ονειρικό μυθιστόρημα, ένα βιβλίο κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη....

Rating: 9,5/10

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε