Η Ψυχολογία των Επαναστάσεων "Gustave Le Bon"

2017-12-03

Ίσως πιο επίκαιρο ποτέ, το συγκεκριμένο δοκίμιο που γράφτηκε πριν περίπου 120 χρόνια, περιγράφει την επανάσταση ως ένα κοινωνικό, πολιτικό και θρησκευτικό φαινόμενο. Με μία λέξη...προφητικό..

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο:

Τίτλος: H Ψυχολογία των Επαναστάσεων

Συγγραφέας: Gustave Le Bon

Εκδόσεις: Αγγελάκη

Σελίδες: 7-157 (οι σελίδες που καταλαμβάνει το δοκίμιο)

ISBN: 978-618-5164-64-5

Περίληψη οπισθόφυλλου: "Τα μεγάλα γεγονότα που μεταλλάζουν και διαμορφώνουν τη μοίρα των λαών, όπως λόγου χάρη οι επαναστάσεις, η προβολή νέων δοξασιών, ερμηνεύονται πολλές φορές τόσο δύσκολα, ώστε θα 'ταν πιο σωστό να περιοριστούμε μόνο στη διαπίστωσή τους". Η επιστήμη παραδέχεται ότι δεν είναι δυνατό να καταλήξουμε σε ένα αμετάκλητο συμπέρασμα για την πρωταρχική αιτία των φαινομένων και έτσι οι παλιές θεωρίες καταρρίπτονται η μία μετά την άλλη. Η Ιστορία, δε γλύτωσε από τούτη την ολόπλευρη αναθεώρηση. Τα ιστορικά γεγονότα επανεξετάζονται αμερόληπτα και αντικειμενικά. Ο διάσημος κοινωνιολόγος-ψυχολόγος ερευνά τον ρόλο του λαού και των κυβερνήσεων στις επαναστάσεις, τα χαρακτηριστικά του όχλου και τα συστατικά στοιχεία της λαϊκής οντότητας χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη ψυχολογία και διεισδύοντας καλύτερα στον ψυχικό κόσμο των ανθρώπων και στα κίνητρα που διέπουν τη συμπεριφορά τους.

-

O Gustave Le Bon γεννήθηκε το 1841 και πέθανε στην Γαλλία το 1931. Ασχολήθηκε με την κοινωνιολογία, τις ιατρικές επιστήμες, την ανθρωπολογία, την φυσική, την ψυχολογία και την αρχαιολογία. Ταξίδεψε σε αρκετές χώρες του κόσμου προσπαθώντας να παρατηρήσει πρότυπα και συμπεριφορές ώστε να καταφέρει να αποδείξει τις απόψεις του για την συμπεριφορά του πλήθους, την ψυχολογία του όχλου και τις φυλετικές διαφορές. Τα βιβλία του θεωρούνται σημαντικές ερευνητικές πηγές, ακόμη και σήμερα.

Πρώτη φορά σχολιάζουμε βιβλίο των εκδόσεων Αγγελάκη. Μπήκαμε (όπως κάνουμε πάντα) στο site τους ( https://www.angelakis.gr/ ) και είδαμε πολλά ενδιαφέροντα βιβλία που ίσως μας απασχολήσουν μελλοντικά. Ευχόμαστε αυτή η σειρά βιβλίων του 19ου αιώνα να συνεχίζεται και με άλλους συγγραφείς.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert:

Η συγκεκριμένη έρευνα ασχολείται με τις επαναστάσεις, όχι ως λογικά και φυσικά φαινόμενα, αλλά ως περιστάσεις που δημιουργούνται μέσα από στιγμιαίες μυστικιστικές ή άλλες συναισθηματικές αντιλήψεις του όχλου. Ο συγγραφέας, μελετώντας τις ιστορικές επαναστάσεις και κυρίως την Γαλλική επανάσταση του 1789 μας εξηγεί τα αίτια, τις αφορμές, τις πηγές και τα αποτελέσματα των επαναστάσεων. Μαθαίνουμε γιατί ο όχλος συμπεριφέρεται ομαδικά με διαφορετικά χαρακτηριστικά, από ότι το κάθε μέλος ατομικά, τον ρόλο του δημαγωγού, του στρατού και των κυβερνήσεων.

Αν και ο 18ος αιώνας δεν διέθετε τα μέσα πληροφόρησης του 21ου αιώνα, ο συγγραφέας αναγνωρίζει την σημασία της γρήγορης ενημέρωσης, το dna με το οποίο έχει μπολιαστεί ο κάθε λαός, την εθνική συνείδηση που εμφανίζεται ως σωτήρας όταν η επανάσταση μεταμορφώνεται σε εξωτερική απειλή. Αν και η Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση των Μπολσεβίκων δεν είχε ακόμα συμβεί, πολλά από τα αποτελέσματα του βιβλίου αποδεικνύονται προφητικά και κατά κάποιο τρόπο εξηγούν τα γιατί και τα πως των μελλοντικών επαναστάσεων.

Δεν είμαστε, φυσικά, σε θέση να αξιολογήσουμε την ποιότητα δουλειάς του συγγραφέα, καθώς για την εποχή του ήταν πρωτοπόρος στους τομείς έρευνάς του. Το βιβλίο είναι εξαιρετικό και άμα ασχοληθείς μαζί του είναι τρομερά ενδιαφέρον και επιμορφωτικό. Σε αυτό σε βοηθάει και η επιμέλεια του βιβλίου καθώς και η μετάφρασή του. Τέλος, επειδή το βιβλίο αποδεικνύεται...σύγχρονο, καλό είναι να έχουμε όλοι γνώση πώς πολλές φορές γινόμαστε ένα με το πλήθος, χάνοντας την ατομική μας ιδιότητα και συμπεριφορά.

Rating: 8/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.  

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε