Η Συριακή Διαθήκη "Barouk Salame"

2017-07-30

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με θρησκευτικό προσανατολισμό. Κάτι σαν τον Κώδικα Da Vinci της Ανατολής! Έτσι το σκέφτηκα, έτσι το αγόρασα.

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: H Συριακή Διαθήκη

Συγγραφέας: Barouk Salame

Εκδόσεις: Πόλις

Σελίδες: 7-660 ( οι σελίδες που καταλαμβάνει το μυθιστόρημα)

ISBN: 978-960-435-514-3

Περίληψη οπισφόφυλλου: Ο δημοσιογράφος Πωλ Μεζύρ επιστρέφει από την Αφρική κουβαλώντας στις αποσκευές του ένα παλιό χειρόγραφο που πιστεύει ότι θα το πουλήσει σε καλή τιμή. Να, όμως, που τα πτώματα συσσωρεύονται γύρω του· ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δύο στενοί του φίλοι. Ποιοι είναι οι δολοφόνοι; Γιατί αυτό το δυσανάγνωστο χειρόγραφο ενδιαφέρει τόσο πολύ τις μυστικές υπηρεσίες πολλών χωρών, αλλά και τους Αλγερινούς φονταμενταλιστές; Είναι φανερό πως το χειρόγραφο δεν έχει μόνο εμπορική αξία. Αλλά τι το τόσο πολύτιμο περιέχει; Τη διαθήκη του Μωάμεθ; Μια αρχική μορφή του Κορανίου; Τον γρίφο καλείται να λύσει ο "αστυνόμος-φιλόσοφος" Σαρφατύ. Λόγιος, βαθύς γνώστης του ισλάμ, της Βίβλου και όλων των ανατολικών πολιτισμών, είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να καταλάβει τι διακυβεύεται. Ο Σαρφατύ βυθίζεται στον συναρπαστικό κόσμο των απαρχών του ισλάμ, της παράδοσης των κωδίκων του, των αινιγμάτων του. Αγνοεί, όμως, ότι μια Πακιστανή καλλονή, πανέξυπνη και αδίστακτη, ετοιμάζεται να περάσει τη Γαλλία δια πυρός και σιδήρου προκειμένου να αποκτήσει το πολύτιμο κειμήλιο και να το προσφέρει στη χώρα της. Ο Μπαρούκ Σαλαμέ μάς ταξιδεύει στις απαρχές του ισλάμ, στο πνεύμα του, τη βία του, την ποίησή του, τις συγκρούσεις που το διατρέχουν και προσδιορίζουν το μέλλον του. Πολυφωνικό και σαγηνευτικό μυθιστόρημα, η Συριακή Διαθήκη στρέφεται χωρίς μανιχαϊσμούς ή διάθεση εξωραϊσμού εναντίον των εχθρών του πολιτισμού. Στηλιτεύει την άγνοια και την έλλειψη κατανόησης, μας προειδοποιεί για τον κίνδυνο των κάθε λογής προκαταλήψεων. Εκρηκτικό θρίλερ, μοναδικό στο είδος του, μας καλεί να σκεφτούμε τα ζητήματα της ιστορίας των θρησκειών και των μονοθεϊστικών πολιτισμών. Και δίπλα στους βίαιους φανατικούς μουσουλμάνους, ο Σαλαμέ θέτει επί σκηνής και τους εκπροσώπους ενός πιο ανεκτικού και ειρηνικού ισλάμ.

-

Ένας συγγραφέας καθηγητής, ο Barouk Salame, μέσα από τα βιβλία του προσπαθεί να καταδείξει το πρόβλημα της θρησκευτικής βίας και να εκθέσει τα βαθύτερα αίτια που το προκαλούν. Τα μυθιστορήματά του έχουν κυρίως στο κέντρο τους την Γαλλία και το Ισλάμ, μία σχέση που τα τελευταία χρόνια έχει περάσει από πολλές δυσκολίες. 

Αν και σε μένα δεν είναι πολύ γνωστές, οι εκδόσεις Πόλις έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά με το συγκεκριμένο βιβλίο στο σύνολό του. Μια ματιά στις συλλογές τους μου δείχνουν ότι τα βιβλία που επιλέγουν είναι αρκετά προσεγμένα και τα θέματά τους φαίνονται επίκαιρα. Ελπίζω στο μέλλον να χρειαστεί να μιλήσουμε και πάλι για τον συγκεκριμένο οίκο με ακόμα καλύτερα λόγια.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert

Το βιβλίο θύμιζε πράγματι αρκετά το γνωστό μυθιστόρημα του Dan Brown αν και ήταν πιο ποιοτικό, με βάθος σε σχέση με το θέμα της θρησκείας και λιγότερο εμπορικό (αν και αυτό είναι και θέμα marketing). Ένας αστυνομικός με πάθος για τον Αραβικό κόσμο καλείται να επιλύσει μια υπόθεση δολοφονίας που καταλήγει σε μία εκ βαθέων εξερεύνηση στον Αραβικό κόσμο, στις πεποιθήσεις μίας εκ των μεγαλύτερων θρησκειών και στον Δυτικό θρησκευτικό ρατσισμό που έχει αρχίσει και δυναμώνει τα τελευταία χρόνια. Σύντομα ο αστυνομικός ανακαλύπτει μία διαθήκη του Μωάμεθ που δείχνει να συνταράζει τις ρίζες του Ισλαμισμού και μια μεγάλη παγκόσμια μάχη για την απόκτησή της έχει ξεκινήσει. 

Μια αληθινή πηγή πολλών πληροφοριών αναφορικά με το Ισλάμ, το βιβλίο σε ταξιδεύει στην Ανατολή με σκοπό να πληροφορήσει τον αναγνώστη για γεγονότα και μύθους που έπλασαν την θρησκεία των Αράβων. Καθώς το διαβάζεις σου δημιουργεί μία περίεργη αίσθηση καθώς ο Δυτικός κόσμος δεν είναι γνωστός και συνηθισμένος στο να βλέπει και την απέναντι πλευρά, την πλευρά που τους φαίνεται απειλητική και βίαιη, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι τα συναισθήματα είναι αμοιβαία. Επίσης, σαν αληθινό αστυνομικό μυθιστόρημα, το βιβλίο σε κρατάει σε αγωνία, σε μεταφέρει στην ιστορία όλων των πρωταγωνιστών και στο τέλος σε προσγειώνει σε ένα υποθετικό περιβάλλον απόλυτου χάους μίας πολιτισμένης χώρας όπου καλείται να καταφέρει να επαναφέρει την θρησκευτική ειρήνη.

Ένα αξιόλογο βιβλίο, κάθε λάτρης του ιστορικού μυθιστορήματος θα πρέπει να το έχει.

Rating 8,5/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.  

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε