Ιούδας "Amos Oz"

2017-08-01

Στο βιβλιοπωλείο το έπιασα στα χέρια μου επειδή δεν μπορούσα να θυμηθώ αν έχω διαβάσει κάποιον Ισραηλινό συγγραφέα. Διάβασα το οπισθόφυλλο που ανέφερε θρησκεία, μυστήριο και την πολιτική και κοινωνική ιστορία του Ισραήλ στα τέλη του '50. Δεν ήθελα και πολύ. Το πήρα...

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: Ιούδας

Συγγραφέας: Amos Oz

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Σελίδες: 7-360 ( οι σελίδες που καταλαμβάνει το μυθιστόρημα)

ISBN: 978-960-03-6121-6

Περίληψη οπισφόφυλλου: Ιερουσαλήμ, 1959. Ο νεαρός φοιτητής Σμούελ Ας αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του και βρίσκει καταφύγιο σε ένα πέτρινο σπίτι με παράξενους ένοικους. Εκεί κερδίζει τα προς το ζην κρατώντας συντροφιά σε έναν εβδομηντάχρονο άνδρα, μορφωμένο όσο και εκκεντρικό, τον Γκέρσομ Βαλντ. Οι συζητήσεις τους για την ιστορία, την πολιτική, τη θρησκεία, την ανθρώπινη φύση, είναι παθιασμένες. Όμως κάτω από την ίδια στέγη, μένει η σαγηνευτική και μυστηριώδης Ατάλια Αμπραβανέλ. Η ίδια συνδέεται με μια παραγνωρισμένη φυσιογνωμία του σιωνιστικού κινήματος, με κάποιον που προσπάθησε να αλλάξει την ίδια τη συγκρότηση του κράτους του Ισραήλ. Ο ντροπαλός και ευαίσθητος Σμούελ αναστατώνεται από την παρουσία της και αρχίζει να ερωτεύεται τη μεγαλύτερή του γυναίκα. Ο Ιούδας, το τελευταίο αριστούργημα του Άμοζ Οζ, είναι ένα προκλητικό μυθιστόρημα ιδεών και συγχρόνως η αφήγηση μιας απεγνωσμένης αγάπης, με υποβλητικό σκηνικό τα χειμωνιάτικα τοπία μιας διχοτομημένης πόλης. Ένα σπουδαίο έργο αναφοράς για να κατανοήσουμε την ψυχή μιας ολόκληρης χώρας, τη σχέση ανάμεσα στον ιουδαϊσμό και τον χριστιανισμό, καθώς και μια συναρπαστική σπουδή πάνω στις μορφές του "προδότη".

-

Σύμφωνα με τα λιγοστά στοιχεία που μάζεψα ο Amos Oz ( το Oz είναι ψευδώνυμο και σημαίνει δύναμη) είναι διακεκριμένος συγγραφέας και ακτιβιστής υπέρ της ειρήνης στην Μέση Ανατολή. Έχει δημοσιεύσει πολλά πετυχημένα έργα ενώ έχει προταθεί αρκετές φορές και για το βραβείο νόμπελ. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους διανοούμενους του Ισραήλ.

Άλλη μια καλή επιλογή των εκδόσεων Καστανιώτη που συνεχίζουν να εκδίδουν βιβλία που ψυχαγωγούν και ενημερώνουν. Με μπροστάρη τον Παδούρα (αγαπάμε Παδούρα) νομίζω ότι ο συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος έχει μεγάλη επιτυχία στην μεταφρασμένη λογοτεχνία. Επίσης έχουν ένα από τα καλύτερα και πιο εύχρηστα newsletter (μπορεί να μην σημαίνει σε πολλούς κάτι, αλλά σε εμάς τους βιβλιοφάγους έχει μεγάλη σημασία).

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert

To βιβλίο περιγράφει ένα νεοσύστατο Ισραήλ που δεν έχει αποκτήσει ακόμα την σημερινή δυναμική του και παλεύει κυρίως με την εσωστρέφειά του. Μία κοινωνία που ζυμώνεται και προσπαθεί κάθε κομμάτι της να επιβληθεί απέναντι στο άλλο χαρακτηρίζοντας τους αντιπάλους προδότες και ρίχνοντας τους στην λήθη και την αδιαφορία της ιστορίας. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ένας φοιτητής βρίσκει δουλειά ως νοσοκόμος/παρεάκι ενός διανοούμενου ηλικιωμένου στο σπίτι του. 

Μια δουλειά που ξεκινάει ως αγγαρεία, καταλήγει να είναι ανάγκη καθώς οι πολιτικές και ιστορικές συζητήσεις με τον γέρο ισχυροποιούν τον ψυχικό δυναμισμό του νέου, ενώ μέσα σε αυτό το σπίτι γνωρίζει και τον έρωτα. Ταυτόχρονα, μέσω της διπλωματικής του εργασίας πάνω στον Ιησού και τον Ιούδα, μαθαίνουμε σημαντικά ιστορικά στοιχεία και απόψεις γύρω από την ζωή και το βίο των δύο πιο σημαντικών προσώπων της Χριστιανοσύνης. Η σκληρή αλήθεια και η αλύγιστη πραγματικότητα έρχονται και πάλι στο τέλος να υπερισχύσουν και να αναγκάσουν την μοίρα των πρωταγωνιστούν να ακολουθήσουν τις δικιές τους πορείες.

Αξιόλογο και αρκετά ευχάριστο στην ανάγνωση βιβλίο. Ουσιαστικό ανήκει και αυτό στην κατηγορία του ιστορικού μυθιστορήματος, απλά δεν ασχολείται στο να συνδέσει τόσο πολύ τα ιστορικά γεγονότα που περιγράφει με τις περιπέτειες των ηρώων του βιβλίου. Διαβάζοντας το, ανακαλύπτεις ότι οι σελίδες του αποτελούν τον καθρέπτη της εποχής εκείνης που συνταρασσόταν από εχθρούς εντός και εκτός των τειχών αλλά και που χαρακτηριζόταν από μεγάλη εσωτερική αναζήτηση του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Σίγουρα θα προχωρήσουμε στην ανάγνωση και άλλων βιβλίων του συγκεκριμένου συγγραφέα.

Rating: 8,5/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.  

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε