Κροκοντίλ Πνευματική Οξείδωση "Γιάννης Τούσσας"

2017-10-27

Ήταν το βιβλίο δώρο σε ένα παλαιότερο τεύχος γνωστής εφημερίδας. Ευφάνταστος τίτλος, περιέργεια στην υπόθεση εκ μέρους μας...

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: Κροκοντίλ Πνευματική Οξείδωση

Συγγραφέας: Γιάννης Τούσσας

Εκδόσεις: Εμπειρία

Σελίδες: 7 - 157 (οι σελίδες που καταλαμβάνει η ιστορία του βιβλίου)

ISBN: 978-960-417-521-5

Περίληψη οπισθόφυλλου: Η Στεφανία ένιωθε εντελώς ένοχη κι αυτή της η ενοχή τη φόρτωνε με μια μοναδική γοητεία προφανώς αναγνωρίσιμη. Ήταν η σκιά που πότε πότε περνούσε και σκέπαζε την αναστατωμένη ψυχή του Λευτέρη. Ο Λευτέρης νοσταλγούσε τα πνευματικά καρυκεύματα της Στεφανίας που κατακρημνίζονταν σε υγρές, φθισικές, αλλοτινές, πνιγηρές ψυχώσεις. Ο Κωστής όχι μόνο δεν φάσκιωνε τις επιθυμίες του αλλά σε δεδομένο πόνο τις απάλλασσε γοργά από τη φορεσιά τους, με λάθος όμως τρόπο και για λάθος σκοπό. Ο Στέλιος, ερωτικά ωριμότερός του, τον απογύμνωνε με κάθε ευκαιρία από την πανοπλία της λογικής, αφήνοντάς τον εκτεθειμένο στη λαγνεία του πόνου. Ο Κωστής τον αγαπούσε τον Λευτέρη ακόμη κι αν δεν είχαν έρθει πολύ κοντά, αλλά υπήρχαν στιγμές που ευχόταν, το παραδεχόταν, να μην υπήρχε. Σαν να έκλεβε τη στοργή και το πνεύμα του Στέλιου σταλιά σταλιά με τη συναίνεσή του. Αυτή είναι μια ιστορία για την πνευματική οξείδωση. Είναι μια ιστορία για την κατάργηση του αέναου «πάντα» και την επιβολή του ανήλικου, καλειδοσκοπικού «τώρα». Είναι μια ιστορία για τις μεγάλες σιωπές και τον αξιωματικό ρατσισμό. Είναι μια ιστορία για την Κροκοντίλ και τις φολιδωτές της εξαρτήσεις, Είναι μια ιστορία για τις νεότοκες, αστικές παρορμήσεις. Είναι μια ιστορία για την ανθρώπινη αναπνοή και την ηδονή της μονογαμίας. Είναι μια ανθρώπινη, ερωτική ιστορία χωρίς τη σαρκική σκουριά. Μια ασπρόμαυρη ταινία που η μουσική της ξεθυμαίνει προτού προλάβει το τελευταίο αντίο να μετατραπεί σε σκληρή ανάμνηση. 

-

Για τον Γιάννη Τούσσα δεν υπάρχουν διαθέσιμες συγγραφικές πληροφορίες. Υπάρχει ένα μικρό κείμενο που μιλάει για τον ίδιο στο link που σας δίνουμε στην σελίδα των συγγραφέων, αλλά τίποτα σχετικό με τα επιτεύγματά του, συγγραφική και μη. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να πούμε.

Η Εμπειρία Εκδοτική δεν έχει κάποιο site ώστε να μάθουμε περισσότερα για την εταιρία. Ψάχνοντας βιβλία βάσει του εκδοτικού οίκου, εντοπίσαμε κάποια τα οποία μας φαίνονται ενδιαφέροντα και ίσως τα δοκιμάσουμε στο μέλλον. Θεωρούμε, όμως, ότι στην σύγχρονη εποχή του internet και της πληροφόρησης, ένας οίκος που προσπαθεί να προσελκύσει πελάτες, πρέπει να έχει τουλάχιστον μία ιστοσελίδα.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert:

Το βιβλίο δεν μας άρεσε ιδιαίτερα. Τόσο απλά, τόσο σύνθετο. Ένα γκρουπ ανθρώπων, που ζει στην Αθήνα, βρίσκεται μετέωρο ανάμεσα στο κοινωνικό περιθώριο, την απομόνωση και την δυστυχία και προσπαθεί μέσα από τις σκέψεις και πράξεις τους να βγουν από αυτές με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Δυστυχώς, ή ευτυχώς, η ιστορία γράφεται όχι πάντα όπως θέλουμε και σύντομα οι πρωταγωνιστές θα πρέπει να ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους για να αποφύγουν μία ακόμη πνευματική οξείδωση. Κροκοντίλ, από όσο καταλαβαίνουμε, είναι το ναρκωτικό των φτωχών, που διαβρώνει και καταστρέφει το δέρμα. Έτσι λοιπόν, οι ήρωες του μυθιστορήματος, περνούν την δικιά τους οξείδωση σε ψυχικό επίπεδο, διαλύοντας την πνευματική τους ηρεμία.

Το βιβλίο μπλέχτηκε σε διαφορετικές καταστάσεις και δεν μπόρεσε να τις χειριστεί, ή τις περιγράφει πολύ επιφανειακά. Αναδεικνύει θέματα, που είναι βιβλία από μόνα τους, τα οποία εμπεριέχουν πολλά και σύνθετα επίπεδα, κάνοντας το βιβλίο δυσνόητο, ενώ μοιάζει με λεξικό χαρακτηρισμών. 

Είναι πράγματι μία ασπρόμαυρη ταινία σε σύγχρονο περιβάλλον, αλλά δυστυχώς χάνει σε ουσία και θέμα...

Rating: 3/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.    

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε