Λογοτεχνικό Βραβείο Caine

2018-08-11

O πιο διαδεδομένος λογοτεχνικός διαγωνισμός για συγγραφείς με καταγωγή από την Αφρική, των οποίων τα έργα έχουν εκδοθεί στην Αγγλική γλώσσα.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο λογοτεχνικός διαγωνισμός Caine ξεκίνησε το 2000 στην μνήμη του Sir Michael Harris Caine που απεβίωσε το 1999. Ο Caine ήταν σημαντικός επιχειρηματίας και συνιδρυτής του βραβείου Booker. Για το φιλανθρωπικό του έργο στην Αφρική, χειροτονήθηκε ιππότης, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της Royal African Society.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να παρουσιάσει στον κόσμο τον πλούτο και την διαφορετικότητα των συγγραφέων με καταγωγή από την Αφρικανική ήπειρο και να διατηρήσει ζωντανή την λογοτεχνική παράδοση της Αφρικής. 

Δεδομένου της προφανής σχέσης με το βραβείο Booker, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έχει χαρακτηριστεί και ως Booker της Αφρικής.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Οι συγγραφείς που μπορούν να διεκδικήσουν το συγκεκριμένο έπαθλο πρέπει να είναι Αφρικανικής καταγωγής και το διήγημα με το οποίο θέλουν να διαγωνιστούν να είναι γραμμένο ή μεταφρασμένο στην Αγγλική γλώσσα.

Ο διαγωνισμός δέχεται συμμετοχές μέχρι το τέλος Ιανουαρίου κάθε έτους και τον Ιούλιο ανακοινώνεται ο νικητής του διαγωνισμού. Η εκδήλωση του Ιουλίου πραγματοποιείται στο SOAS University of London όπου παρευρίσκονται και οι πέντε συγγραφείς που προκρίθηκαν μέχρι και την τελική επιλογή.

Οι κριτές του διαγωνισμού διαφέρουν κάθε χρόνο, αλλά όλοι διαθέτουν ακαδημαϊκό ή δημοσιογραφικό παρελθόν ή κάποιο κοινό σημείο με την Αφρική κουλτούρα.

ΕΠΑΘΛΟ

Το έπαθλο του διαγωνισμού είναι 10.000 βρετανικές λίρες.

ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

2000 Leila Aboulela (Sudan)
2001 Helon Habila (Nigeria) 
2002 Binyavanga Wainaina (Kenya) 
2003 Yvonne Adhiambo Owuor (Kenya) 
2004 Brian Chikwava (Zimbabwe) 
2005 S. A. Afolabi (Nigeria)  
2006 Mary Watson (South Africa)  
2007 Monica Arac de Nyeko (Uganda) 
2008 Henrietta Rose-Innes (South Africa)  
2009 E. C. Osondu (Nigeria) 
2010 Olufemi Terry (Sierra Leone) 
2011 NoViolet Bulawayo (Zimbabwe)  
2012 Babatunde Rotimi (Nigeria)  
2013 Tope Folarin (Nigeria) 
2014 Okwiri Oduor (Kenya)  
2015 Namwali Serpell (Zambia) 
2016 Lidudumalingani Mqombothi (South Africa) 
2017 Bushra Elfadil (Sudan) 
2018 Makena Onjerika (Kenya)

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ

Η νικήτρια του 2018, Makena Onjerika ανακοίνωσε ότι το μισό έπαθλο θα το διαθέσει στο να βοηθήσει τα παιδιά της Αφρικής που ζουν στο δρόμο, ενώ με τα υπόλοιπα θα αγοράσει μία μηχανή ώστε να αποφεύγει την κίνηση στους δρόμους του Ναϊρόμπι.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Το βραβείο Caine έχει κατηγορηθεί ότι προβάλει μια κονσερβοποιημένη έκδοση της Αφρικανικής κουλτούρας και όχι την αληθινή της παράδοση. Οι συγγραφείς που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, είναι συγγραφείς που θέλουν τα έργα τους να πουλήσουν στον Δυτικό πολιτισμό και ως εκ τούτου δημιουργούνται και συγγράφονται με τρόπο που να είναι αποδεκτός στην Δυτική κουλτούρα.

Τέλος, ο διαγωνισμός έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει συγκεκριμένες χώρες της ηπείρου με την Νιγηρία και την Νότιο Αφρική να έχει υποψηφίους κάθε χρόνο στην τελική πεντάδα.

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε