Μόμπι - Ντικ ή Η Φάλαινα "Herman Melville"

2017-08-24

Κλασσικός τίτλος, πασίγνωστο βιβλίο. Ψάχναμε καιρό να βρούμε μία έκδοση που να μην απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Θέλαμε το κανονικό βιβλίο του Melville, έτσι όπως αληθινά το είχε φανταστεί.

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: Μόμπι - Ντικ ή Η Φάλαινα

Συγγραφέας: Herman Melville

Εκδόσεις: Gutenberg

Σελίδες: 1-911 (οι σελίδες που καταλαμβάνει το μυθιστόρημα)

ISBN: 978-960-01-0323-2

Περίληψη οπισθόφυλλου: Για να γράψεις ένα μεγάλο βιβλίο, πρέπει να διαλέξεις ένα μεγάλο θέμα. [...] Αυτό που, άπαξ και το 'βρισκε κανείς, ξεκαθάριζαν και όλα τα υπόλοιπα" (H. Melville). Το αδιαμφισβήτητο αριστούργημα της αμερικανικής λογοτεχνίας στην πρώτη πλήρη ελληνική του μετάφραση. 

-

O Herman Melville ήταν Αμερικανός συγγραφέας, που έζησε τον 19ο αιώνα. Κατά την διάρκεια της ζωής του δεν αναγνωρίστηκε ως σπουδαίος συγγραφέας, καθώς κάθε του βιβλίο έπεφτε στην αδιαφορία του αναγνωστικού κοινού. Η δύσκολη οικονομική του κατάσταση τον ανάγκασε εκτός από συγγραφέας να δουλέψει και σε άλλα πόστα, όπως αυτό του καθηγητή, ενώ κατάφερε και μπάρκαρε ως ναύτης σε εμπορικά πλοία. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να ασχοληθεί και με την ποίηση, όμως οικογενειακές δυσκολίες τον ανάγκασαν να αποσυρθεί από τα κοινά. Μετά τον θάνατό του, το έργο του άρχισε να κερδίζει την προσοχή αναγνωστών και κριτικών, με αποκορύφωμα το έργο του Μόμπι - Ντικ.

Πρώτη φορά σχολιάζουμε βιβλίο των εκδόσεων Gutenberg. Δεν ξέραμε πολλά, αλλά μια γρήγορη ανάγνωση των τίτλων των βιβλίων που έχουν εκδώσει, μας δείχνει ότι προτιμάνε κλασσικούς συγγραφείς, με πολύ γνωστά έργα. Εμείς τους ευχαριστούμε που μας δώσανε την δυνατότητα να διαβάσουμε το Μόμπι - Ντικ όπως πραγματικά είχε γραφτεί.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert

To βιβλίο περιγράφει την ιστορία ενός ανθρώπου που επιθυμεί την περιπέτεια του ναυτικού και κατατάσσεται σε ένα φαλαινοθηρικό με σκοπό την απόκτηση εμπειριών και το κυνήγι φαλαινών. Εκεί μαθαίνει τα πάντα για την φάλαινα: πως την κυνηγάνε, πως εκμεταλλεύονται το κρέας, τα λάδια και το κουφάρι της, πως κινείται μέσα στο νερό. Εκεί όμως ακούει και για την μεγάλη άσπρη φάλαινα, ένα συγκεκριμένο κήτος που δεν μπορεί να πιαστεί από κανένα πλήρωμα μέχρι στιγμής. Στο πλοίο, συναντάει ναυτικούς από κάθε γωνιά της γης και έναν κυβερνήτη που φαίνεται ότι έχει μοναδικό σκοπό το κυνήγι της άσπρης φάλαινας. Μέσα από αναρίθμητες περιπέτειες, αναποδιές και εμπειρίες, η κατάληξη είναι μόνο μία. Η φύση στην πιο άγρια μορφή της, είναι αδύνατο να δαμαστεί.

Ένα κλασσικό βιβλίο που έχει ανατυπωθεί και μεταφερθεί στην μεγάλη και μικρή οθόνη εκατοντάδες φορές. Μία ιστορία που σήμερα μας γεμίζει αγωνία και δέος, αλλά την εποχή εκείνη, δεν ήταν μόνο για φάλαινες και ναύτες. Ήταν για μια Αμερικάνικη κοινωνία που άλλαζε γρήγορα και προσπαθούσε να πιάσει στόχους που ήταν έξω από τις δυνατότητες της. Μια κοινωνία που μεταμορφωνόταν σε κάτι διαφορετικό, τρομακτικό. Με έναν κυβερνήτη που είχε προσωπικούς στόχους και προβλήματα, με ναύτες πρόθυμους να ακολουθήσουν στα τυφλά και τους λίγους που παρατηρούν και καταλαβαίνουν, να μην έχουν την δύναμη να επέμβουν.

Μια πολύ όμορφη ιστορία, που ακόμα και σήμερα είναι ένα must για κάθε βιβλιόφιλο.

Rating: 8/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.  

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε