Μπούμερανγκ "Michael Lewis"

2017-09-22

'Ενα ακόμα βιβλίο για την Ελληνική και Ευρωπαϊκή κρίση που έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μια ωραία σύγκριση και περιγραφή των Ευρωπαϊκών χωρών που χτυπήθηκαν από την κρίση, των χωρών που πλουτίσανε στην κρίση και των πολιτειών των ΗΠΑ που χρεοκόπησαν σε ανάλογη περίπτωση.

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: Μπούμερανγκ

Συγγραφέας: Michael Lewis

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Σελίδες: 7 - 243 (οι σελίδες που καταλαμβάνει το βιβλίο)

ISBN: 978-960-484-296-4

Περίληψη οπισθόφυλλου: Ένα τσουνάμι φτηνού χρήματος κατέκλυσε την παγκόσμια οικονομία μεταξύ του 2002 και του 2008. Ήταν κάτι περισσότερο από ένα οικονομικό φαινόμενο: ήταν ένας πειρασμός που πρόσφερε σε ολόκληρες κοινωνίες την ευκαιρία να αποκαλύψουν τις καταπιεσμένες πλευρές του χαρακτήρα τους, κάτι που κανονικά με κανέναν τρόπο δεν θα είχαν τη δυνατότητα να κάνουν. Οι Ισλανδοί θέλησαν να πάψουν να είναι ψαράδες και να γίνουν τραπεζίτες επενδύσεων. Οι Έλληνες θέλησαν να μετατρέψουν τη χώρα τους σε ένα πυροτέχνημα γεμάτο τζάμπα χρήμα, και να φάνε από αυτό όσο περισσότεροι μπορούσαν. Οι Γερμανοί θέλησαν να γίνουν ακόμα πιο πολύ Γερμανοί. Οι Ιρλανδοί να σταματήσουν να είναι Ιρλανδοί... Τα παραπάνω ακούγονται ίσως χιουμοριστικά, για όσους είναι εκτός. Όταν όμως ο συγγραφέας στρέφει το ανελέητο βλέμμα του στις ΗΠΑ, στη χρεοκοπημένη πολιτεία της Καλιφόρνιας και στην Ουάσινγκτον, η αφήγηση μετατρέπεται σε μια σκληρή προφητεία για το τι περιμένει τα πιο πλούσια και άπληστα έθνη μέσα στον κλυδωνιζόμενο πλανήτη μας.

-

O Michael Lewis έζησε από μέσα την κόλαση των τραπεζικών και χρηματιστηριακών αγορών καθώς δούλεψε σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Αμερική προτού στρέψει το ενδιαφέρον του στην τέχνη. Συγγραφέας πολλών οικονομικών και μη βιβλίων, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και αρθρογράφος σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους όπως οι New York Times και το Bloomberg View. 

Συνεχίζουμε με τις εκδόσεις Παπαδόπουλος σε οικονομικά θέματα, στα οποία φαίνεται ο εκδοτικός οίκος να έχει δώσει και μεγάλη έμφαση καθώς πουλάνε λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα. Εκτός όμως από βιβλία οικονομικών ο οίκος εκδίδει και άλλα βιβλία εκπαιδευτικού περιεχομένου για ενήλικους και παιδιά. 

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert

Το βιβλίο περιγράφει μέσα από μια πιο ανάλαφρη μεριά τα αίτια και τα προβλήματα που οδήγησαν στην σημερινή οικονομική κρίση. Δεν αναφέρονται αριθμοί και δύσκολοι οικονομικοί όροι, άλλα μέσα από τα κοινωνικά στερεότυπα και τις εθνικές επιθυμίες, ο συγγραφέας εξηγεί πως έγινε η δραματική αυτή έκρηξη. Ευρωπαϊκές χώρες που θέλανε να αναπτυχθούν περισσότερο από όσο μπορούσαν να διαχειριστούν, κράτη που θέλανε να γίνουν υπερδύναμη πατώντας στα πτώματα των υπόλοιπων εθνών και στο βάθος η Αμερική με την αμείλικτη καπιταλιστική της πολιτική που καταστρέφει ακόμα και τα δικά της παιδιά. 

Ενδιαφέρον και ευχάριστο βιβλίο, ενώ κρατάει και την ενημερωτική του ιδιότητα. Δεν διαθέτει αναλύσεις και άλλα γραφήματα που θα το έκαναν πιο έγκυρο αλλά ταυτόχρονα και πιο βαρετό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κομμάτι που αφορά την Ελλάδα με μίνι συνεντεύξεις από μεγάλους και γνωστούς πολιτικούς πρωταγωνιστές της χώρας μας. Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα για ένα ευχάριστο διάβασμα στο μπαλκόνι και την παραλία. 

Rating: 8/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.  

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε