Μυθολογία της Μέσης Ανατολής "Samuel Henry Hooke"

2018-03-27

Το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν δώρο γενεθλίων (δεν υπάρχει καλύτερο δώρο) και αμέσως μας κέντρισε το ενδιαφέρον αναφορικά με την μυθολογία της Μέσης Ανατολής κατά την αρχαιότητα...

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο:

Τίτλος: Μυθολογία της Μέσης Ανατολής

Συγγραφέας: Samuel Henry Hooke

Εκδόσεις: Αρίων

Σελίδες: 7-208 (οι σελίδες που καταλαμβάνει το δοκίμιο)

ISBN: 978-960-7083-71-5 

Περίληψη οπισθόφυλλου:  Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν στη Μ. Ανατολή στα τελευταία πενήντα χρόνια έφεραν στο φως της δημοσιότητας τόσα πολλά και τόσο εντυπωσιακά στοιχεία που άλλαξαν ριζικά τις απόψεις μας για τους αρχαίους πολιτισμούς και έριξαν φως στην προέλευση και τη σημασία πολλών αντιλήψεων και θρησκευτικών πεποιθήσεων του σύγχρονου κόσμου. Οι δεκάδες χιλιάδες πινακίδες της Νινευή, του Μπογκάζ - κιόι, της Ελ Σάμρα (Ουγγαρία), της Τελ Αμάρνα και άλλων περιοχών αποκαλύπτουν έναν κόσμο που και η πιο ξέφρενη φαντασία δεν θα μπορούσε να τον συλλάβει. Στο Έπος του Γκιλγκαμές παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σήμερα το πρότυπο του Κατακλυσμού της Παλαιάς Διαθήκης και στους καταλόγους των Δυναστειών των πόλεων της Μεσοποταμίας το πρότυπο της αφήγησης τη Γένεσης για τα μετά τον Αδάμ και την Εύα χρόνια. O μύθος του Αδάμ είναι μια απλή παραλλαγή του μύθου του Αντάπα, που έχει καταγραφή δύο χιλιάδες χρόνια πριν από τα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης. Το ίδιο συμβαίνει και με το μύθο του Κάιν και του Άβελ. Είναι απλή παραλλαγή του μεσοποταμιακού μύθου του Ντουμουζί και του Ενκιμντού. Οι Εβραίοι για να δώσουν τους δικούς τους μύθους λεηλάτησαν τους μύθους της Μεσοποταμίας και της Συρίας και τα βιβλία Σοφίας της Αιγύπτου. Στη "Μυθολογία της Μ. Ανατολής" ο αναγνώστης θα ανακαλύψει ότι τα ιερά βιβλία των Εβραίων και των χριστιανών σήμερα, είναι παραλλαγές παλιότερων μύθων. Και ο Χριστιανισμός, σαν θρησκεία και σαν τελετουργία είναι μια τελική διαμόρφωση της μυθολογίας που προϋπήρχε. Οι μύθοι της Αγίας Γραφής και του Χριστιανισμού βγήκαν από τους μύθους, που είχαν διαμορφωθεί χιλιάδες χρόνια πριν. Στη "Μυθολογία της Μ. Ανατολής" ο αναγνώστης θα βρει και τη σημασία πολλών θρησκευτικών δοξασιών. Θα δει τη θρησκεία μας μέσα από άλλο φακό και θα εκπλαγεί.

-

Ο Samuel Henry Hooke (1874-1968) ήταν Βρετανός καθηγητής και συγγραφέας. Σπούδασε Ασιατικές διαλέκτους στο πανεπιστήμιο του Τορόντο ενώ έγινε γνωστός για την μετάφραση της Βίβλου σε σύγχρονα Αγγλικά. Ειδικεύτηκε στο θέμα των Θρησκειών και δίδαξε για το συγκεκριμένο θέμα στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. 

Οι εκδόσεις Αρίων είναι εκδοτικός οίκος για τον οποίο δεν γνωρίζουμε πολλά. Υπάρχουν βιβλία του συγκεκριμένου οίκου που πωλούνται στα βιβλιοπωλεία, αλλά δυστυχώς είναι πολύ περιορισμένα. 

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert:

Ένα βιβλίο αναφορικά με τους μύθους και της θεότητες της Μέσης Ανατολής. Μία εισαγωγική εργασία για ανθρώπους που θέλουν να αρχίσουν να μαθαίνουν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.  Μέσα από τις σελίδες του, αρχικά διαβάζουμε για το τι είναι μύθος και τις κατηγορίες στις οποίες χωρίζεται. Οι αρχαίοι, ανάλογα με το κλίμα και το θέμα που θέλανε να αναδείξουν, δημιουργούσαν και έναν αντίστοιχο μύθο που προσέδιδε στους πρωταγωνιστές κύρος, μίσος, ηρωισμό ή αφορούσε σε θέματα όπως την Αποκάλυψη, την δημιουργία του κόσμου ή τον Θάνατο. 

Στο υπόλοιπο βιβλίο, οι μύθοι χωρίζονται ανάλογα με την προέλευσή τους. Αιγυπτιακοί, Μεσοποταμικοί, Ουγκαριτικοί, Χιτιτικοί και Εβραϊκοί μύθοι παρουσιάζονται σε εμάς με τα πολλά τους κοινά στοιχεία και το κοινό γενικό νόημα. Τα τελευταία κεφάλαια παρουσιάζουν το πως οι μύθοι εμφανίζονται στην Εβραϊκή και Χριστιανική θρησκεία και αποδεικνύει ότι πολλά γνωστά κεφάλαια της Καινής Διαθήκης είναι αποτέλεσμα ενώσεων και σμιλεύσεων από μύθους παλαιότερων πολιτισμών.

Ένα ευχάριστο βιβλίο για αυτούς που είναι αρχάριοι και θέλουν μια γενική γνώση πάνω στο συγκεκριμένο ιστορικό ζήτημα. Οι μύθοι παρουσιάζονται σε κατανοητή σειρά και με έμφαση στο θέμα της εξέλιξης των μύθων στις μοντέρνες θρησκείες. Μια καλή ανάγνωση για κάθε ενδιαφερόμενο...

Rating: - 

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.    

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε