Ο Πνευματιστής του Χίτλερ "Gervasio Posadas"

2018-02-19

Ακόμα ένα βιβλίο που δεν το είχαμε υπολογίσει προς αγορά, αλλά το θέμα του μας κέρδισε τόσο, που βρέθηκε άμεσα στην τσάντα μας. Ιστορικό μυθιστόρημα για ακόμα μία φορά...

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: O Πνευματιστής του Χίτλερ

Συγγραφέας: Gervasio Posadas

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελίδες: 5 - 457 (οι σελίδες που καταλαμβάνει η ιστορία του βιβλίου)

ISBN: 978-618-03-1099-3

Περίληψη οπισθόφυλλου: Βερολίνο 1930. Ο νεαρός και άπειρος δημοσιογράφος Χοσέ Ορτέγα καλείται να καλύψει για μια ισπανική εφημερίδα τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. Απολαμβάνοντας την μποέμικη ατμόσφαιρα που επικρατεί στην πόλη, γνωρίζεται με μια από τις πλέον δημοφιλείς προσωπικότητες της εποχής, έναν παράξενο τύπο με τ' όνομα Έρικ Χάνουσεν που είναι διάσημος πνευματιστής. Θα γοητευτεί τόσο από εκείνον όσο και από μια από τις ερωμένες του και θα καταγράψει στα άρθρα του την καριέρα του Χάνουσεν, η οποία θα απογειωθεί καθώς οι επιτυχημένες προβλέψεις του για την ανάρρηση των Ναζί στην εξουσία θα τον οδηγήσουν ως τον ίδιο τον Χίτλερ... Τι θα συμβεί όμως όταν το παρελθόν του αποκαλύπτεται και οι δυνάμεις του αρχίζουν να αμφισβητούνται; Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, ένα ιστορικό μυθιστόρημα για τη Γερμανία κατά την άνοδο του φασισμού με πρωταγωνιστή τον πνευματιστή που κατάφερε να προβλέψει το πεπρωμένο της χώρας αλλά όχι το δικό του. 

-

Ο Gervasio Posadas είναι Ουρουγουανός συγγραφέας με σπουδές στην χώρα του, την Σοβιετική Ένωση, την Ισπανία, ενώ έχει ζήσει και στην Αργεντινή και την Αγγλία. Από το 2007 ασχολείται με την λογοτεχνία, ενώ πιο πριν εργαζόταν σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες. Εκτός από την συγγραφή μυθιστορημάτων, είναι αρθρογράφος στην Huffington Post ενώ διδάσκει και δημιουργική γραφή στην  Μαδρίτη.

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο είναι, όπως έχουμε προαναφέρει, πολύ σημαντικός εκδοτικός οίκος στην χώρα. Έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα σε ξένους συγγραφείς, καθώς και σε πολλά αστυνομικά και ιστορικά μυθιστορήματα. Φυσικά, υπάρχει μεγάλη ποικιλία και γκάμα συγγραφέων και βιβλίων, και οπωσδήποτε οι νέες κυκλοφορίες είναι κάθε φορά αντικείμενο αναζήτησης για τα επόμενα διαβάσματά μας.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert:

Το μυθιστόρημα αφηγείται την ζωή ενός πνευματιστή, του Έρικ Χάνουσεν, που έζησε στο Βερολίνο κατά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία. Μέσα από τα μάτια ενός νεαρού Ισπανού δημοσιογράφου, διαβάζουμε για την επιρροή του συγκεκριμένου ατόμου στην Γερμανική κοινωνία του '30, την ανάγκη σημαντικών προσώπων να πιστέψουν σε οτιδήποτε για να μάθουν το μέλλον τους, καθώς και την ζωή του Βερολίνου, ως πρωτεύουσα του ερωτισμού και της ακολασίας στα χρόνια πριν την πτώση της δημοκρατίας.

Ο Έρικ Χάνουσεν, με όπλο το χρήμα και την εκμετάλλευση των γύρων του, καταφέρνει και αποκτά φήμη, χρήμα και επιρροή ανάμεσα στους διάσημους και πλούσιους του Βερολίνου, αλλά και στους υψηλόβαθμους των Ναζί, ακόμα και τον ίδιο τον Χίτλερ. Ο νεαρός δημοσιογράφος θαμπώνεται από την ζωή του ταχυδακτυλουργού, τις γυναίκες και τα χρήματά του και δέχεται να γίνει βοηθός του χωρίς να καταλαβαίνει σε τι επικίνδυνα μονοπάτια έχει οδηγηθεί. Όταν τα πράγματα στραβώνουν και η Ναζιστική μηχανή ξεμπροστιάζει τον πνευματιστή ως Κομμουνιστή Εβραίο, ο Ισπανός Ορτέγα, προσπαθεί να απεμπλακεί και να μην ακολουθήσει στον θάνατο τον μέντορά του.

Μια αληθινή ιστορία, που όσο και αν αποτελείται από απίστευτα γεγονότα, είναι πραγματικό κομμάτι του παρελθόντος, ένα ακόμα λιθαράκι στην άνοδο του Θηρίου στην εξουσία που οδήγησε τον πλανήτη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο συγγραφέας έχει μελετήσει απίστευτα την ιστορία, έχει συγγράψει καταπληκτικά το βιβλίο και έχει εντοπίσει όλα αυτά τα πρόσωπα, που μας κάνουν να μην μπορούμε να αφήσουμε αυτό το μυθιστόρημα από τα χέρια μας. 

Υπήρχαν στιγμές, που τα γεγονότα τέμνονταν με γεγονότα άλλων βιβλίων που έχουμε διαβάσει για την ίδια περίοδο, και πραγματικά ανατριχιάζαμε όταν σκεφτόμασταν ότι δύο διαφορετικοί ήρωες μυθιστορημάτων, θα μπορούσαν να στέκονταν πλάι πλάι στο Βερολίνο του '30, δίπλα από κάποιο ιστορικό γεγονός (όπως ο εμπρησμός του κτηρίου της Βουλής). Ένα εξαίσιο βιβλίο...

Rating: 8,5/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.    

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε