Ο Ξένος "Albert Camus"
Δεν υπάρχει καλύτερο βιβλίο για να καταλάβεις πως η καθημερινότητά σου δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα δοκίμιο πάνω στο παράλογο της ύπαρξης. Ο σεβασμός για τη ζωή αντιμέτωπος με την ψευδαίσθηση του μετέπειτα...
Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:
Τίτλος: Ο Ξένος
Συγγραφέας: Albert Camus
Εκδόσεις: Γράμματα
Σελίδες: 13 - 123 (οι σελίδες που καταλαμβάνει η υπόθεση του βιβλίου)
ISBN: 978-960-329-150-3
Περίληψη οπισθόφυλλου: Ο Ξένος ολοκληρώθηκε το Μάιο του 1940 κι εκδόθηκε την ίδια χρονιά με το Μύθο του Σίσυφου το 1942. Ο Ξένος είναι εν μέρει η μυθιστορηματική μεταφορά των ιδεών που περιέχονται σ' αυτό το Δοκίμιο πάνω στο παράλογο. Ο Μερσώ, ο αφηγητής, είναι ένας μέσος υπάλληλος γραφείου στο Αλγέρι. Αφηγείται την ύπαρξή του σ' όλη την μετριότητα, περιορισμένη να κυλάει μηχανικά με κινήσεις καθημερινές και να ζητάει ενστικτωδώς τις στοιχειώσεις αισθήσεις. Ζει μέσα σ' ένα είδος νάρκη, σε μια παράξενη αδιαφορία: τη στιγμή που πρόκειται να κάνει κάτι, παρατηρεί συχνά ότι μπορεί να κάνει το ένα ή το άλλο και ότι "του είναι αδιάφορο". Αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο προτού συνειδητοποιήσει το παράλογο, αλλά που είναι ήδη προετοιμασμένος για αυτή τη σαφή αφύπνιση. Δίχως ψευδαισθήσεις για τις καθιερωμένες αξίες φέρεται σα να μην έχει η ζωή κανένα νόημα. Η εντύπωση που προκαλεί στον αναγνώστη η αφήγηση είναι αυτή η αποκαρδιωτική αίσθηση, που κατά τον Καμύ είναι κάτι το θετικό, γιατί μας οδηγεί στο αίσθημα του παράλογου.
-
Ο Αλμπέρ Καμύ, γεννημένος στην Αλγερία το 1913, είναι γνωστός συγγραφέας, δημοσιογράφος και δημιουργός θεατρικών παραστάσεων. Το όνομά του είναι στενά συνδεδεμένο με την αντίσταση κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ συγγραφικά γνωστός έγινε με τα βιβλία του και τα δοκίμια πάνω στην επανάσταση και την θεωρία του για το παράλογο. Λάτρης του αθεϊσμού, αλλά και της ζωής κάτω από ηθικούς και δίκαιους κανόνες, ο Καμύ μιλάει για φυσική ομορφιά και νόμιμη αναρχία που αναδύεται από τον άνθρωπο και όχι από κάποια θεϊκή εντολή. Ο Καμύ ασχολήθηκε και με την διεθνή ειρηνευτική προσπάθεια καλώντας τους Μουσουλμάνους σε ανακωχή στο Αλγέρι και την κατάργηση της θανατικής ποινής. Κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ το 1957, ενώ το 1960 σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Οι εκδόσεις Γράμματα είναι από τους πιο κλασσικούς εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα με πολλά βιβλία με ιστορικό και φιλοσοφικό περιεχόμενο. Τα επίμετρα και οι σχολιασμοί μέσα σε κάθε βιβλίο δείχνουν σοβαρή δουλειά σε κάθε εκδοτική δουλειά και τα προϊόντα τους είναι άξια και απαραίτητα για κάθε βιβλιοθήκη.
Από εδώ και μπρος Spoiler Alert:
Όπως προαναφέρθηκε, o Μερσώ (ο οποίος μας αφηγείται την ιστορία του) είναι ένας απλός υπάλληλος γραφείου, καλός στην δουλειά του, με μία συνηθισμένη, απλή ζωή. Ο θάνατος της μητέρας του, τον αναγκάζει να επισκεφτεί το γηροκομείο στο οποίο ζούσε, ώστε να παραστεί στην κηδεία της. Εκεί για πρώτη φορά νιώθει το αίσθημα του παράλογου, ότι τίποτα στην επίγεια ζωή δεν έχει σημασία. Δυσκολεύεται να θρηνήσει την μητέρα του και αντίθετα βγάζει μια αδιαφορία προς τον θάνατο και την θλίψη.
Καθώς γυρίζει πίσω στο σπίτι του, τις επόμενες ημέρες, γνωρίζει μια κοπέλα η οποία και αυτή αντιμετωπίζεται με αδιαφορία, καθώς ο Μερσώ συνειδητοποιεί ότι ο έρωτας πρέπει να είναι αδιάφορος, καθώς είναι εφήμερος. Η γνωριμία του με έναν άνθρωπο του υποκόσμου και ο φόνος που διαπράττει ο Μερσώ, δεν μεταβάλλουν την ψυχική του κατάσταση, καθώς μέσω μιας θρησκευτικής δίκης αντιμετωπίζει τον ίδιο τον θάνατο αδιάφορα, σχεδόν σαν να συμβαίνουν όλα αυτά σε κάποιον άλλο.
O Καμύ, μέσω της συγκεκριμένης ιστορίας, μεταμφιέζει ένα από τα μεγαλύτερα θέματα, που προσπάθησε να κατανοήσει και να εξηγήσει, της ζωής του. Πότε μπαίνει στην ζωή μας η αληθινή έννοια του παραλόγου, πότε πλέον οι αντιδράσεις μας και τα πιστεύω μας είναι απλά παράλογα. Για τον συγγραφέα, η επιθυμία του να κάνεις κάτι (φόνος ή οτιδήποτε άλλο) δεν διαγράφεται από την πίστη σε κάτι θεϊκά ανώτερο που σου επιβάλλει κανόνες για να μην καείς στην κόλαση. Απλά καταπιέζεται, χωρίς να έχει πραγματικά αλλάξει ο άνθρωπος. Για τον Καμύ, η ενάρετη ζωή, γίνεται από την πραγματική επιθυμία του ανθρώπου για σεβασμό σε μια κοινωνία που δεν θα έπρεπε να είναι θεοκρατούμενη, αλλά ανθρωποκρατούμενη.
Ίσως είμαστε όλοι θύματα μια παράλογης φάρσας...
Rating: 8,5/10
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.