Οι Αρχηγοί / Τα Αντράκια "Mario Vargas Llosa"

2018-05-08

Μας αρέσει πολύ να ψαχουλεύουμε στο πίσω μέρος των ραφιών των βιβλιοπωλείων, όπου κρυμμένοι θησαυροί περιμένουν να τους ανακαλύψουμε. Είναι φυσικό λοιπόν, ένα βιβλίο, σε τιμή ευκαιρίας, από έναν Νομπελίστα συγγραφέα να μας τραβήξει την προσοχή...

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: Οι Αρχηγοί / Τα Αντράκια

Συγγραφέας: Mario Vargas Llosa

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Σελίδες: 9 - 169 (οι σελίδες που καταλαμβάνουν οι νουβέλες και ο πρόλογος)

ISBN: 978-960-03-5442-3

Περίληψη οπισθόφυλλου: Τα έξι διηγήματα της συλλογής Οι αρχηγοί είναι τα πρώτα δημοσιευμένα έργα του Μάριο Βάργκας Λιόσα. Φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά που αργότερα θα σημαδέψουν τα έργα της ωριμότητάς του, αναδεικνύοντας τον συγγραφέα σε πρωτοπόρο της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας. Απεικονίζουν έναν σκληρό αντρικό κόσμο, όπου τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με τη βία και όπου οι προσωπικές επιλογές κατευθύνονται πάντα από τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των άλλων. Η νουβέλα Τα αντράκια μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά. Αν και γράφτηκε αρκετά αργότερα από τα διηγήματα της συλλογής, κινείται στο ίδιο κλίμα και έχει κοινό στίγμα με δύο τουλάχιστον από αυτά: την εφηβική παρέα της γειτονιάς και το πώς αυτή επηρεάζει και καθορίζει τις ζωές των μελών της. Αφηγητής και πρωταγωνιστής ταυτόχρονα είναι η ίδια η παρέα. Κι όπως σε όλα τα σπουδαία έργα του νομπελίστα συγγραφέα η αφήγηση περνάει αδιάκοπα από το παρόν στο παρελθόν και από το άτομο στο σύνολο, σε ένα παιχνίδι που αφήνει γοητευμένο τον αναγνώστη. 

-

O Mario Vargas Llosa γεννήθηκε στο Περού το 1936 και έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια, καθώς ήταν μέλος μιας διαζευγμένης οικογένειας που τον ανάγκαζε να αλλάζει κάθε τόσο τόπο διαμονής και να ζει μέσα στον φόβο και την βία. Σπούδασε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Αγίου Μάρκου και σύντομα τα βιβλία και οι ομιλίες του στοχεύανε το πολιτικό σύστημα της χώρας του, αλλά και της Λατινικής Αμερικής. Πολέμιος κάθε μορφής δικτατορίας, πολλά από τα έργα του βραβεύτηκαν για την επιρροή τους, ενώ ο ίδιος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Επίσης διετέλεσε και αρθρογράφος σε εφημερίδα, αλλά και σκηνοθέτης θεατρικών έργων. 

Οι εκδόσεις Καστανιώτη, συνεχίζουν να μας προσφέρουν ένα όμορφο λογοτεχνικό ταξίδι στην άλλη άκρη του πλανήτη. Η ξένη λογοτεχνία που παρουσιάζει μας εντυπωσιάζει και φυσικά την περιλαμβάνουμε στις επιλογές μας. Το έργο ενός βραβευμένου Περουβιανού συγγραφέα είναι ακόμα ένας κρίκος στις επιτυχημένες επιλογές του εν λόγω εκδοτικού οίκου.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert:

Το βιβλίο αποτελείται από μικρά διηγήματα και νουβέλες τα οποία (όπως εξομολογείται στον πρόλογό του ο συγγραφέας) τα έγραψε στα πρώιμα λογοτεχνικά του χρόνια και παρουσιάζουν σημαντικές στιγμές και αισθήματα της Περουβιανής νεολαίας, στα χρόνια της δεκαετίας του 1930 και 1940. Ιστορίες αποτελούμενες κυρίως από παρέες παιδιών που αντιμετωπίζουν την αγάπη, την εκδίκηση, τον πόθο αλλά και το ψυχολογικό σοκ του να είναι μέλη σε μια πρωτόγονη κοινωνία, αλλά και μεγάλους με κατάλοιπα του παρελθόντος που τους κυνηγάνε και τους εκδικούνται - όλα αυτά ενωμένα με τα προσωπικά βιώματα του συγγραφέα σε ένα εχθρικό πατριαρχικό περιβάλλον και σε μια χώρα που η ελευθερία γίνεται μόνο μέσα από ένα βιβλίο ή μέσα από το αιματοβαμμένο όνειρο μιας επανάστασης.

Τα διηγήματα αφήνουν περισσότερα ερωτήματα, από όσα λύνουν (συχνό φαινόμενο σε δημιουργήματα έντονων συγγραφέων στα πρώτα τους έργα) και προκαλούν τον αναγνώστη να σκεφτεί, να φανταστεί, να ψάξει την ιστορία. Ο Mario Vargas Llosa μέσα από μία πυκνή και συνεχής γραφή, που οι χαρακτήρες μπλέκονται μεταξύ τους και ο χαρακτήρας του ενός είναι κομμάτι του χαρακτήρα του άλλου, δημιουργεί αγωνία και σκέψεις για τον ρόλο και τις πράξεις των πρωταγωνιστών.

Ο συγγραφέας καταφέρνει και μας γυρνάει στα παιδικά μας χρόνια, τα χρόνια της γειτονιάς, του χωμάτινου γηπέδου, της αγωνίας για τα εφηβικά μας βράδια με τα αγόρια και τα κορίτσια σε έναν συνοικιακό κινηματογράφο. Ένα ταξίδι στην λεωφόρο των αναμνήσεων μας, αναμνήσεις στις οποίες όμως που πρωταγωνιστούν άλλοι ήρωες και ίσως και σε ένα πιο δύσκολο περιβάλλον...Ένα περιβάλλον, έτοιμο για μεγάλες αλλαγές...

Rating: 8/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα. 

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε