Οι Ψαράδες "Chigozie Obioma"

2018-09-01

Σήμερα δείχνουμε την προτίμησή μας σε έναν Νιγηριανό νέο συγγραφέα, με το πρώτο του δημοσιευμένο έργο. Ένα βιβλίο υποψήφιο για το βραβείο Booker 2015...

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: Οι Ψαράδες

Συγγραφέας: Chigozie Obioma

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελίδες: 5 - 371 (οι σελίδες που καταλαμβάνει η υπόθεση του βιβλίου)

ISBN: 978-618-03-0077-2

Περίληψη οπισθόφυλλου: Σε μια μικρή πόλη της δυτικής Νιγηρίας τέσσερα νεαρά αδέλφια -ο μικρότερος είναι εννιά και ο μεγαλύτερος δεκαπέντε- εκμεταλλεύονται την απουσία του πατέρα τους από το σπίτι για να πάνε για ψάρεμα στο απαγορευμένο κοντινό ποτάμι. Εκεί θα συναντήσουν έναν επικίνδυνο τρελό που θα προφητεύσει ότι ο μεγαλύτερος αδελφός θα δολοφονηθεί από ένα από τα αδέλφια του. Αυτή η προφητεία θα σταθεί η αφορμή να διαλυθεί ο ισχυρός δεσμός τους και η αφετηρία μιας αλυσίδας τραγικών γεγονότων σχεδόν μυθικών διαστάσεων.

-

Ο Chigozie Obioma γεννήθηκε στην Νιγηρία και δραστηριοποιείται ενεργά ως αρθρογράφος σε γνωστά περιοδικά της Αφρικής, της Ευρώπης και της Αμερικής παρουσιάζοντας τα προβλήματα της Αφρικανικής χερσονήσου. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το πρώτο του, για το οποίο και έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές. Τέλος, εκτός από συγγραφέας και αρθρογράφος είναι καθηγητής Αγγλικών και δημιουργικής γραφής.

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας παρουσιάζουν έναν πολλά υποσχόμενο συγγραφέα συνεχίζοντας να επενδύουν και στην διεθνή λογοτεχνία. Τα βιβλία που μπορείς να διαλέξεις είναι πραγματικά πάρα πολλά, οπότε είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουμε να επιλέγουμε τις συγκεκριμένες εκδόσεις.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert:

Το βιβλίο περιγράφει την Νιγηρία της δεκαετίας του 1990, μιας χώρας χωρίς ενιαία κοινωνική, θρησκευτική και εθνικιστική συμπεριφορά. Μια κοινωνία που μόλις έχει ασπαστεί τον Χριστιανισμό, αλλά δεν έχει αποκλείσει τελείως τις τοπικές θρησκείες και τις προκαταλήψεις, μια κοινωνία που ζει υπό τον φόβο της δικτατορικής παρουσίας και της έλλειψης δικαιοσύνης και ανθρώπινων δικαιωμάτων, μια κοινωνία που ζει στα όρια της φτώχειας και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή είναι ικανή να ξυπνήσει τα αγριότερα ένστικτα στους ανθρώπους.

Σε αυτό τον τυφώνα επιβίωσης, μια οικογένεια (οι γονείς και τα έξι αδέρφια) προσπαθούν να ζήσουν μια έντιμη και χριστιανική ζωή. Όλα βαίνουν ομαλά, μέχρι ο τρελός του χωριού να προφητέψει σε έναν από τους αδερφούς ότι θα δολοφονηθεί από την ίδια την οικογένειά του. Σύντομα όλη η οικογένεια εισέρχεται σε μια περίοδο όπου η οικογενειακή βία, η θρησκευτική προκατάληψη και ο νόμος της ζούγκλας για την επιβίωση του ισχυρότερου θα εμφανιστούν και θα μετατρέψουν την συγκεκριμένη φαμίλια σε ένα άντρο κακοτυχίας, καχυποψίας και μίσους. 

Ένα βιβλίο το οποίο είναι κάτι παραπάνω από απλό διήγημα. Είναι μια παρουσίαση της ξαφνικής και έντονης επίπτωσης που έχει ο Δυτικός πολιτισμός σε μια νέα κοινωνία που ψάχνει ταυτότητα και πρότυπο προς μίμηση. Μέσα από τα μάτια ενός από τα αδέρφια (αυτός μας διηγείται την ιστορία), οι αναγνώστες εισέρχονται σε μια κοινότητα που δείχνει ταυτόχρονα τις καλύτερες και τις χειρότερες συμπεριφορές του ανθρώπου. 

Νομίζουμε ότι ο Chigozie Obioma αξίζει να στηριχτεί από όλους μας, ακόμα και αν όσα διαβάζουμε θεωρούμε ότι ίσως να μην μας αγγίζουν...όχι ακόμα τουλάχιστον...

Rating: 8/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.   

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε