Παλμύρα "Paul Veyne"

2018-03-19

Με το Ισλαμικό Κράτος να τρομοκρατεί και να καταστρέφει ό,τι δεν εκφράζει το ίδιο, τόσο στην Ανατολή όσο και στην Δύση, είναι σημαντικό να καταγράφουμε ως ανθρώπινο γένος ιστορικά μνημεία, που οι επόμενοι από εμάς δεν θα καταφέρουν να θαυμάσουν...

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο:

Τίτλος: Παλμύρα

Συγγραφέας: Paul Veyne

Εκδόσεις: Εστία

Σελίδες: 7-139 (οι σελίδες που καταλαμβάνει το δοκίμιο)

ISBN: 978-960-05-17002

Περίληψη οπισθόφυλλου: Έχοντας ως επάγγελμα τη μελέτη της ελληνορωμαϊκής Aρχαιότητας, δεν έπαψα ποτέ σε όλη τη ζωή μου να μιλώ για την Παλμύρα, σημειώνει ο Πωλ Βεν. Με την καταστροφή της Παλμύρας από την τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους, μια ολόκληρη περίοδος του πολιτισμού μας και μαζί του γνωστικού μου αντικειμένου τινάχτηκε βίαια στον αέρα. [...] Γιατί μια τρομοκρατική οργάνωση καταστρέφει ή μεταπωλεί τα αθώα μνημεία ενός μακρινού παρελθόντος; Για ποιο λόγο κατέστρεψαν την Παλμύρα, την οποία η Ουνέσκο είχε κατατάξει μεταξύ των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς; Και γιατί έγιναν όλες αυτές οι σφαγές, μεταξύ των άλλων και το μαρτύριο, το βασανιστήριο και ο αποκεφαλισμός, στις 18 Αυγούστου 2015, του αρχαιολόγου της Παλμύρας Χαλέντ Αλ-Ασάαντ, στον οποίο είναι αφιερωμένο το παρόν βιβλίο; Είχα χρέος, ως καθηγητής αλλά και ως άνθρωπος, παρά την προχωρημένη ηλικία μου, να εκφράσω την οδύνη μου μπροστά σε αυτή την αδιανόητη καταστροφή και να επιχειρήσω να σκιαγραφήσω το μεγαλείο της Παλμύρας την οποία πλέον μόνο μέσα από τα βιβλία θα γνωρίζουμε.

-

O Paul Veyne (έτος γέννησης 1930) είναι κορυφαίος ιστορικός και φιλόλογος με ειδικότητα στην Ρωμαϊκή ιστορία. Με σπουδές στην Γαλλία και την Ιταλία, πλέον κατέχει σε πανεπιστήμιο της Γαλλίας την έδρα της Ρωμαϊκής Ιστορίας. Έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τον αρχαίο Ελληνικό, Ρωμαϊκό και Αραβικό πολιτισμό, ενώ και πολλά συγγράμματά του αναφέρονται στο έργο και στον βίο αρχαίων και σύγχρονων φιλοσόφων.

Ακόμα ένα δοκίμιο από τις εκδόσεις Εστία. Είναι πλέον φανερή η ποιότητα των συγγραμμάτων του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου, καθώς πολλά από τα δοκίμια που έχουμε σχολιάσει φέρουν την υπογραφή της Εστίας. Ελπίζουμε στο μέλλον και για ακόμα περισσότερα.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert:

To βιβλίο, αφιερωμένο στην χτυπημένη από το Ισλαμικό Κράτος, Παλμύρα, αλλά και στον άδικα δολοφονημένο υπεύθυνο αρχαιολόγο της Παλμύρας Χαλέντ Αλ-Ασάαντ, είναι ένας θησαυρός πληροφοριών για τον χαμένο πολιτισμό της πόλης, που κάποτε ήταν το άκρο της μεγάλης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ελληνική, Αραβική, Ρωμαϊκή και ταυτόχρονα Αραμαϊκή, η Παλμύρα ήταν το κέντρο του εμπορίου μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Η Παλμύρα ήταν μία πόλη που σεβόταν την διαφορετικότητα της θρησκείας, την συνεύρεση των εθνών, την ισότητα των φύλων. Μέσα από την ιστορία της, αναδύθηκαν μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο πριν τον Ευρωπαϊκό Μεσαίωνα. Η Παλμύρα έφερε στην Δύση την Ανατολίτικη τέχνη, τα Αραμαϊκά γράμματα και την Αραβική κουλτούρα. Ταυτόχρονα γνώρισε στην Ανατολή την Ελληνική μόρφωση, την Ρωμαϊκή τάξη και τον Δυτικό τρόπο ζωής. Η Παλμύρα ήταν τότε, ότι ο μοντέρνος άνθρωπος δεν κατάφερε να γίνει σήμερα, ένα μνημείο ήθους, ισότητας και αγάπης - ίσως και για αυτό ο σύγχρονος άνθρωπος να την εκδικήθηκε με τόσο μίσος.

Το επίμετρο του Τάκη Αναστόπουλο είναι επίσης πολύ σημαντικό, καθώς μας παρουσιάζει ως αυτόπτης μάρτυρας τις τελευταίες ημέρες πριν η Παλμύρα και η γύρω περιοχή βυθιστούν στο χάος του Εμφυλίου και του Θρησκευτικού Πολέμου. Πραγματικά, ολοκληρώνοντας το βιβλίο σου μένει μια γλυκόπικρη γεύση...γλυκιά για την εποχή που μόλις γνώρισες, πικρή, γιατί κάποιοι στην στερήσαν..

Rating: -

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.   

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε