Πολιτικές Όψεις της Πλήρους Απασχόλησης "Michal Kalecki"

2017-08-16

Το πρώτο δοκίμιο που ανεβάζουμε στην σελίδα μας και σίγουρα όχι το τελευταίο. Το δοκίμιο το βρήκαμε σε bazaar γνωστού βιβλιοπωλείου στην τιμή του € 1. Ένα μικρό, φτηνό διαμαντάκι..

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: Πολιτικές Απόψεις της Πλήρους Απασχόλησης

Συγγραφέας: Michal Kalecki

Εκδόσεις: Ποταμός

Σελίδες: 7-47 (οι σελίδες που καταλαμβάνει το δοκίμιο)

ISBN: 978-960545048-9

Περίληψη οπισθόφυλλου: Μίχαλ Καλέτσκι (1899-1970). Ένας λαμπρός, λησμονημένος αλλά τελικά δικαιωμένος από τους καιρούς Πολωνός οικονομολόγος, που οι ιδέες του καθίστανται εκ νέου επίκαιρες στην εποχή μας, όπου οι ανεπτυγμένες οικονομίες υιοθετούν το πρότυπο της χρηματοπιστωτικής απελευθέρωσης και κερδοσκοπίας και προχωρούν σε πολιτικές ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Στο δοκίμιό του αυτό, δημοσιευμένο στο μακρινό 1943, τονίζει ότι σε περιπτώσεις όπου το ιδιωτικό κεφάλαιο δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη απασχόληση, το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει προς αυτή την κατεύθυνση, με αύξηση και «κοινωνικοποίηση» των επενδύσεων, με δημόσια έργα και με συμπληρωματικές παρεμβάσεις που θα καθιστούν δικαιότερη την κατανομή του εισοδήματος, ενώ μακροπρόθεσμα θα τονώσουν και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Η πρόταση του Καλέτσκι είναι ταυτόχρονα μια πρόκληση προς οικονομολόγους και οικονομολογούντες να δείξουν ότι εισάγοντας στο έργο τους και την κοινωνική και ηθική διάσταση δεν διακυβεύουν το κύρος ή την επιστημοσύνη του. 

-

O Michal Kalecki ήταν Πολωνός Οικονομολόγος και μια αμφιλεγόμενη μορφή της επιστήμης των οικονομικών. Εν ζωή αποδοκιμάστηκε από μεγάλο μέρος των συναδέρφων του καθώς οι οικονομικές του απόψεις δεν ήταν εναρμονισμένες με την εποχή που έζησε. Πλέον, μετά θάνατον, έχει επιστρέψει δριμύτερος καθώς πολλά έργα του φαίνονται πιο επίκαιρα από ποτέ. Κατά την διάρκεια της ζωής του δεν πολιτικοποιήθηκε και αυτό στάθηκε αφορμή να στιγματιστεί από τους μεν ως Κομμουνιστής και από τους δε ως υποστηρικτής του Καπιταλισμού.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέραμε για τις εκδόσεις Ποταμός κάτι συγκεκριμένο. Κοιτάξαμε λίγο το site και βρήκαμε ενδιαφέροντα βιβλία, που σύντομα θα προσπαθήσουμε να διαβάσουμε. Για να είμαστε δίκαιοι σας παραθέτουμε το link για να δείτε μόνοι σας https://www.potamos.com.gr/

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert

Σκοπός του δοκιμίου, ουσιαστικά μία ομιλία που εκφώνησε ο Kalecki το 1942 στο Cambridge, είναι να προτείνει μία νέα πολιτική στρατηγική για την οικονομία. Η συγκεκριμένη στρατηγική αποσκοπεί στην πλήρη απασχόληση μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά και κρατικών παρεμβάσεων/επενδύσεων. Δεδομένου ότι σκοπός είναι να εξαλειφθεί η ανεργία, ο Kalecki προτείνει ότι εκτός από την ιδιωτική πρωτοβουλία, χρειάζεται και το κράτος να επέμβει ώστε να επενδύσει σε τομείς που δεν υπάρχει ιδιωτικό συμφέρον και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Φυσικά, ο Kalecki κατα-κεραυνώνει τους επιχειρηματίες, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την παρέμβαση του κράτους και την πλήρη απασχόληση. Και αυτό γιατί η πλήρη απασχόληση εκμηδενίζει τον φόβο της απόλυσης (καθώς όλοι βρίσκουν άμεσα δουλειά), ταράζει τους εργασιακούς/κοινωνικούς διαχωρισμούς ενώ και η κρατική παρέμβαση μπορεί να δημιουργήσει μειονέκτημα στους ιδιώτες και να χάσουν το συγκριτικό πλεονέκτημά τους.

Ο Kalecki καταλήγει ότι αυτοί οι φόβοι πρέπει να ξεπεραστούν, καθώς σημασία έχει ένα ευχαριστημένο έθνος ώστε να αποφευχθούν και οι φασιστικές παρεμβάσεις στο κράτος.

Rating: - 

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.  

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε