Στην Αλεξάνδρεια Ζάχαρη και στο Μισίρι Ρύζι " 'Ελεν - Έλλη Γκιάλη"

2017-08-20

Ένα βιβλίο που ανέφερε την ζωή της Αλεξάνδρειας την εποχή που ο Ελληνισμός ήταν κυρίαρχο στοιχείο στην περιοχή. Ελληνίδα Αλεξανδρινή η συγγραφέας. Άξιζε τον κόπο να το πάρουμε και να το διαβάσουμε..

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: Στην Αλεξάνδρεια Ζάχαρη και στο Μισίρι Ρύζι

Συγγραφέας: Έλεν - Έλλη Γκιάλη

Εκδόσεις: Κέδρος

Σελίδες: 7-604 (οι σελίδες που καταλαμβάνει το μυθιστόρημα)

ISBN: 978-960-04-4186-4

Περίληψη οπισθόφυλλου: Δύο οικογένειες, μία μεγαλοαστική και μία μεσοαστική, μέσα από τις διηγήσεις των μελών τους, ξετυλίγουν το συναρπαστικό ταξίδι της Αποδημίας των Ελλήνων στη χώρα των φαραώ. Μια πορεία εκατόν πενήντα χρόνων που συμπίπτει απόλυτα με αυτήν του αναμορφωτή της χώρας Μωχάμετ Άλη και των διαδόχων του. Παράλληλα με τη ζωή των ηρώων εκτυλίσσεται και όλο το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της κάθε εποχής, από την εγκατάσταση των Ελλήνων μέχρι τη διαρροή των παροικιών. Λίγο μετά τα μέσα του 20ού αιώνα. Ένας ολόκληρος κόσμος ζωντανεύει μέσα από τη ζωή των Ελλήνων Αιγυπτιωτών που κουβαλούν την ιστορία των προγόνων τους. Με τη μεγαλοαστική τάξη να διευρύνει την ακτινοβολία της με τις ευεργεσίες της προς την πατρίδα. Από τις αφηγήσεις των ηρώων γνωρίζουμε τις γειτονιές των Ελλήνων, την καθημερινότητά τους, τα γιορτάσια τους, τις βεγγέρες και τις ζουρ φιξ. Τις προσδοκίες τους και τις κατακτήσεις τους, και συγχρόνως την αγωνία τους για το μέλλον. Μια ανθηρή παροικία που βιώνει το έντονο πνευματικό αλεξανδρινό περιβάλλον, με τις λογοτεχνικές αψιμαχίες στους χώρους των βιβλιοπωλείων ή μέσα από τα αλεξανδρινά έντυπα. Και σε όλα αυτά να κυριαρχεί η παρουσία του ποιητή της πόλης, του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη. Σιμά του οι άλλοι ποιητές και λόγιοι να διεκδικούν μια θέση... Και ο απόηχος αυτής της πνευματικής έξαρσης να φτάνει ως τις νεότερες γενιές του ξεριζωμού. Ένας κόσμος που φεύγει κι ένας άλλος που έρχεται, αβέβαιος και αδιευκρίνιστος...

-

Τα λίγα που ξέρουμε για την συγγραφέα προέρχονται μόνο από το σύντομο βιογραφικό που μας δίνει το ίδιο το βιβλίο. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και η ανάγκη για σπουδές την έστειλε στο Παρίσι, όπου και ασχολήθηκε με θέματα πολιτισμού και στην Γαλλία, αλλά και πλέον στην Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει δύο βιβλία, ένα εκ των οποίων είναι το συγκεκριμένο.

Οι Εκδόσεις Κέδρος μας μεταφέρουν αυτή την φορά στην Αλεξάνδρεια. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ντόπιο συγγραφέα του συγκεκριμένου οίκου. Οι ξένοι συγγραφείς μέχρι στιγμής ήταν απολαυστικοί, και ελπίζουμε τα ίδια και αυτή την φορά. Πάντως η επιλογής Αλεξανδρινής συγγραφέας ακούγεται εξαιρετική.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert:

Το βιβλίο, όπως καταλαβαίνουμε και από τον τίτλο, είναι ένα αφιέρωμα στην Αλεξάνδρεια της πρόσφατης Ελληνιστικής εποχής. Μέσα από τα μάτια μελών Ελληνικών οικογενειών, η συγγραφέας προχωράει στην παρουσίαση της πόλης: εκκλησίες, εστιατόρια, μνημεία, σημαντικά βιβλιοπωλεία και καφέ εμφανίζονται στο βιβλίο ενώ γίνεται και μια αναλυτική παρουσίαση της ιστορίας του καθενός. Εκτός από τα κτήρια, παρουσιάζονται και σημαντικοί άνθρωποι: ποιητές, συγγραφείς, επιχειρηματίες και εκδότες που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και στην Ελλάδα μέσω του πολιτισμού και των δωρεών που έκαναν στην πολύπαθη πατρίδα τους. 

Μια ρομαντική Αλεξάνδρεια, μνημείο Ελληνιστικής ομορφιάς που πλέον μόνο μπορούμε να φανταστούμε ή και να διαβάσουμε μέσα από τις σελίδες μαρτύρων όπως η συγγραφέας. Οι οικογένειες που περιγράφονται δείχνουν την κουλτούρα και τα ήθη της κοινωνίας, μιας κοινωνίας που πήρε τα καλύτερα από την Ευρώπη και για ένα διάστημα κατάφερε και απέρριψε τα αρνητικά μιας πολιτισμένης κοινωνίας.

Το βιβλίο, ίσως λόγω του όγκου των πληροφοριών (ιστορίας και προσώπων) κάποιες στιγμές εμφάνισε στα μάτια μας μια λογοτεχνική κοιλιά, όμως παραμένει ένα σημείο αναφοράς για το συγκεκριμένο μέρος και την συγκεκριμένη εποχή. Μιας εποχής που ξεκίνησε με μια προοδευτικότητα και κατέληξε με έναν ξεριζωμό.

Rating: 7/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα. 

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε