Συλλογή Βιβλίων "Fyodor Mikhailovich Dostoevsky"

2018-03-22

Μία παγκόσμια λογοτεχνική προσωπικότητα, ο Fyodor Dostoevsky ήταν και παραμένει σύγχρονος μέσα απο τα δεκάδες βιβλία του τα οποία διαβάζονται από όλους μας ακόμα και σήμερα. Ένας Ρώσος από την μεγάλη γενιά των Ρώσων συγγραφέων του 19ου αιώνα. Φυσικά και δεν γινόταν να λείψει από την σελίδα μας..

Τα βιβλία που διαβάσαμε ήταν τα ακόλουθα (τυχαία σειρά):

Ο Ηλίθιος - Εκδόσεις Γκοβόστης

Ο Σωσίας - Εκδόσεις Ηριδανός

Δαιμονισμένοι - Έκδόσεις Γκοβόστης

Έγκλημα και Τιμωρία - Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος

Η Σπιτονοικοκυρά - Εκδόσεις Κοροντζής

Λόγος για τον Πούσκιν - Εκδόσεις Αρμός

Μια Άνοιξη στην Αγία Πετρούπολη - Εκδόσεις Ροές

Ταπεινοί και Καταφρονεμένοι - Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος

Το Όνειρο του Θείου μου & Ο Μικρός Ήρωας - Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος

Το Χωριό Στεπαντσίκοβο - Εκδόσεις Γκοβόστης

Χειμερινές Σημειώσεις πάνω σε Καλοκαιρινές Ενυπώσεις - Εκδόσεις Καστανιώτη

Αναμνήσεις από το Υπόγειο - Εκδόσεις Ροές

Ένας Μικρός Ήρωας/Το Όνειρο ενός Γελοίου/Το Παιδί στην Γιορτή πλάι στον Χριστό/Ο Χωρικός Μάρεϊ - Εκδόσεις Εστία

Νιέτοτσκα Νιεζβάνοβα - Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος

Νουβέλες και Διηγήματα Α' Τόμος - Εκδόσεις Ροές

Νουβέλες και Διηγήματα Β' Τόμος - Εκδόσεις Ροές

Ο Αιώνιος Σύζυγος - Εκδόσεις Γκοβόστης

Ο Έφηβος - Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος

Ο Φτωχόκοσμος - Εκδόσεις Δαμιανός

Ο Παίκτης - Εκδόσεις Ροές

Το Ημερολόγιο του Συγγραφέα (όλους τους τόμους) - Εκδόσεις Αρμός

Αδελφοί Καραμαζόφ - Εκδόσεις Μάλλιαρης Παιδεία

Αλληλογραφία - Εκδόσεις Γκοβόστης

Αναμνήσεις από το Σπίτι των Πεθαμένων - Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος

Επίσης διαβάσαμε και την καλύτερη ίσως βιογραφία που κυκλοφορεί για τον συγγραφέα:

Dostoevsky: A Writer in His Time "Joseph Frank" - Εκδόσεις Princeton University Press

καθώς επίσης και το βιβλίο της δεύτερης γυναίκας του Dostoevsky:

Η Ζωή μου με τον Ντοστογιέφσκι "Anna Snitkina" - Εκδόσεις Ροές

O Fyodor Mikhailovich Dostoevsky θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών, και μαζί με τον Τολστόι ο μεγαλύτερος Ρώσος λογοτέχνης που έβγαλε η χώρα. Τα βιβλία του συναρπάζουν, προβληματίζουν και συζητούνται μέχρι και σήμερα, ενώ ο κινηματογράφος και το θέατρο αντλούν συνεχώς υλικό από τα έργα του. Ο Dostoevsky παραμένει ακόμα αντικείμενο αντιπαραθέσεων μεταξύ ειδικών αναφορικά με το ύφος και τον σκοπό των έργων του, την ζωή του και τις πράξεις του. Μια προσωπικότητα που ταυτόχρονα ενώνει και διχάζει το σύνολο του παγκόσμιου λογοτεχνικού κοινού.

Τα βιβλία που διαβάσαμε προέρχονται από έναν μεγάλο αριθμό εκδοτικών οίκων, διάσημους και μη. Η επιλογή έγινε με βάση δύο κριτήρια. Να μην διαλέξουμε μόνο έναν εκδοτικό οίκο (και να μην αδικηθούν οι υπόλοιποι), αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η ποιότητα και η δουλειά στο βιβλίο να είναι ικανοποιητική. Και νομίζουμε ότι τα καταφέραμε. Όλα τα βιβλία που ήρθαν στα χέρια μας ήταν αξιόλογα, προσεγμένα και με σεβασμό ως προς τον μεγάλο αυτό συγγραφέα.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert:

Ιστορίες που περιγράφουν κόσμους μιας άλλης εποχής. Εξαθλιωμένοι πρωταγωνιστές είτε σε υλικό επίπεδο, είτε σε ψυχικό. Αυτός είναι ο κόσμος των βιβλίων του Dostoefsky. Προς Θεού, δεν τα γράφουμε με την κακή έννοια. Είναι ένας κόσμος μαγευτικός, με τον τρόπο του παραμυθένιος, που σε συναρπάζει. Πλούσιοι αριστοκράτες που κάποια στιγμή ξυπνάνε από τον κοινωνικό τους λήθαργο και πράττουν το σωστό (καμιά φορά πολύ αργά και με ολέθριες συνέπειες). Φτωχοί πολίτες με ηθικές αρχές που η μοίρα τους τυραννάει ή η απληστία τους οδηγεί στον όλεθρο. Ιστορίες στα όρια της φαντασίας.

Ο κόσμος γνωρίζει κυρίως τα βασικά βιβλία του Ρώσου συγγραφέα, που πράγματι είναι λογοτεχνικά αριστουργήματα. Όμως μεγάλη σημασία έχουν και τα υπόλοιπα διηγήματα που δείχνουν έναν Dostoevsky δραματικό, κωμικό, αρχάριο και αργότερα πολύ σοφό. Εξάλλου, μέσα από την βιογραφία του, επιβεβαιωνόμαστε που πιστεύουμε ότι ο Dostoevsky γράφει με ήρωα τον εαυτό του. Μεγαλωμένος μέσα στην φτώχεια, την θρησκευτική πίστη που πολλές φορές κλονίζεται, την απόρριψη αλλά και την αρρώστια, ο συγγραφέας πλάθει ήρωες που στοχοποιούν τον ίδιο, αλλά και την αριστοκρατική κατάσταση της Ρωσίας στην οποία αναγκάζεται να επιβιώσει. Γράφει για την μοίρα που συνήθως γίνεται άδικη στους τίμιους και ηθικούς, καθώς θεωρεί τον ίδιο κατατρεγμένο από την μοίρα και σπρωγμένο στο περιθώριο της λογοτεχνικής Ρωσίας.

Ο Dostoevsky ωριμάζει μέσα από τα βιβλία του, ενώ τα πάθη του ηρεμούν με το πέρασμα του καιρού. Αν και πετυχημένος, παραμένει φτωχός, ενώ τα περισσότερα αριστουργήματά του γράφονται για να ξεπληρώνει χρέη (σε αντίθεση με τον εύπορο Τολστόι). Η αγαπημένη του Αγία Πετρούπολη είναι πάντα στο προσκήνιο, ενώ δεν τον αφήνει ασυγκίνητο και η Ευρωπαϊκή πολιτική εικόνα της εποχής.

Φυσικά και δεν είμαστε άξιοι να σχολιάσουμε ή/και να κριτικάρουμε την συγγραφική ποιότητα του Dostoevsky. Πολύ αμφιβάλουμε και το ποιος μπορεί στην σύγχρονη εποχή μας να το κάνει. Όμως, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι στον ένα χρόνο που μας πήρε να διαβάσουμε τα προαναφερθέντα βιβλία, ταξιδέψαμε, δακρύσαμε, γελάσαμε, εκνευριστήκαμε. Μόνο και μόνο αυτά τα απλά συναισθήματα, δεν είναι η ουσία ενός βιβλίου; Μόνο και μόνο από αυτά δεν κρίνεται ένας συγγραφέας;

Rating: 10/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.     

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε