Συλλογή Βιβλίων "Irvin D. Yalom"

2017-08-11

Ξεκινήσαμε από το βιβλίο με τίτλο "Το Πρόβλημα Σπινόζα" και κολλήσαμε!!! Φυσικά η συνέχεια ήταν αναμενόμενη. Αγοράσαμε και διαβάσαμε όσα περισσότερα μπορούσαμε. Και εδώ τα συζητάμε...

Τα βιβλία που διαβάσαμε είναι τα κάτωθι:

- To Πρόβλημα Σπινόζα

- Κάθε Μέρα Λίγο πιο Κοντά

- Στον Κήπο του Επίκουρου

- Η Μάνα και το Νόημα της Ζωής

- Ο Δήμιος του Έρωτα

- Η Θεραπεία του Σοπενάουερ

- Όταν Έκλαψε ο Νίτσε

- Στο Ντιβάνι

- Θα Φωνάξω την Αστυνομία

Εκτός από τα ανωτέρω υπάρχει και το Πλάσματα Μιας Μέρας που σύντομα θα το αγοράσουμε και μόλις το διαβάσουμε θα σας το παρουσιάσουμε. Επίσης υπάρχει και ένας αριθμός εκπαιδευτικών βιβλίων του συγγραφέα που αφορά κυρίως τους νέους ψυχολόγους και δεν έχουν σκοπό να ικανοποιήσουν την ψυχαγωγική μας ανάγκη.

Ο Irvin D. Yalom είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους εν ζωή καθηγητές ψυχιατρικής στον πλανήτη. Γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο για τις χιλιάδες έρευνες και πειράματα όσο και για το συγγραφικό του ταλέντο, έχει βραβευτεί πολλές φορές για την συνεισφορά του στην επιστήμη της ψυχανάλυσης, αλλά και της λογοτεχνίας.

Όλα τα βιβλία του Yalom, είναι εκδόσεως Άγρας και νιώθουμε την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε που μας γνώρισαν έναν τόσο σπουδαίο συγγραφέα. Ο συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος δεν εκδίδει αυτό που λέμε βιβλία "της σειράς", αλλά λογοτεχνικά είδη με ποιοτικό περιεχόμενο. Σύντομα, σε μελλοντικούς σχολιασμούς βιβλίων θα μπορέσουμε να πούμε και περισσότερα για τις εκδόσεις Άγρα.

Τα βιβλία του Irvin D. Yalom χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία περιέχει ιστορικά μυθιστορήματα που περιγράφουν την ζωή σημαντικών προσώπων, με εκτεταμένες ψυχολογικές αναλύσεις αναφορικά με τις πράξεις τους. Επίσης εξηγούν σε ψυχιατρικό επίπεδο την κοινωνία της συγκεκριμένης εποχής καθώς και τα πιστεύω τους που συνήθως έχουν αντίκτυπο στον πρωταγωνιστή του κάθε βιβλίου. Η δεύτερη κατηγορία περιγράφει αληθινές ψυχαναλύσεις που κατέγραψε ο συγγραφέας καθώς και τα αποτελέσματα που επέφεραν κάποια διδακτική σκέψη στον ίδιο ή άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπει κάποιο κομμάτι της ζωής του.

Μαγευτικά βιβλία, ορόσημο για κάθε αναγνώστη αυτού του λογοτεχνικού επιπέδου. Ιστορίες που μας αποκαλύπτουν την δύναμη του εαυτού μας, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει καθημερινά η ψυχή μας και την ανάγκη της ύπαρξης φίλων στην ζωή του κάθε ανθρώπου. Ο ίδιος άθεος, δεν μας προσηλυτίζει στην απόρριψη κάθε μορφής πίστης, αλλά μας διδάσκει πως να αντιμετωπίζουμε την προοπτική του θανάτου και πως να εκμεταλλευόμαστε κάθε στιγμής της ζωής μας. 

Η οικογένεια παίζει πρωτεύοντα ρόλο για τον ίδιο. Κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί να μεταμορφωθεί σε φάρο ελπίδας και ψυχικής βελτίωσης για τον εαυτό μας, ενώ η αλήθεια και η ηθική ζωή είναι αυτή που θα βελτιώσει και θα προφυλάσσει το πνεύμα μας από τις ρωγμές που μπορεί να προκληθούν σε αυτό. Παρουσιάζει δραματικά γεγονότα γνωστών προσώπων που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία, αλλά και αγνώστων που δεν θα γνωρίζαμε ποτέ, ώστε να καταλάβουμε πως η ζωή είναι τόσο πολύτιμη που δεν πρέπει να την χαραμίζουμε, αλλά να την απολαμβάνουμε. Σκοτεινά βιβλία που όμως καταλήγουν στο απόλυτο και αληθινό φως. 

Ιστορικά ακριβείς, με αιχμηρή πένα, κρατάει τον συγγραφέα σε αγωνία, τον διδάσκει, τον διασκεδάζει, τον προβληματίζει. Καμία κοιλιά στα θέματα των βιβλίων του: μέσα σε αυτά πολλές φορές διαβάζουμε και τους προβληματισμούς του ιδίου τους οποίους προσπαθεί να λύσει ώστε να τους ξεπεράσει δια παντός. Τις περισσότερες, όμως, φορές βλέπουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και βλέπουμε τα προβλήματα που ντρεπόμαστε να αποκαλύψουμε. Λογοτεχνία που είναι ο καθρέφτης του εγώ μας. Εκπληκτικά βιβλία!!! Must have them!

UPDATE 24/06/2018

Σε συνέχεια της συγκεκριμένης συλλογής, ολοκληρώσαμε την ανάγνωση ενός ακόμα βιβλίου του συγκεκριμένου συγγραφέα με τίτλο "Το Δώρο της Ψυχοθεραπείας" των εκδόσεων ΑΓΡΑ. Με αυτό το βιβλίο ο Irvin Yalom δεν προσπαθεί να επινοήσει ένα νέο ψυχοθεραπευτικό μυθιστόρημα, αλλά έχοντας επίγνωση ότι πλησιάζει στο τέλος της ζωής του, προσπαθεί να στείλει μια επιστολή στους νέους ψυχοθεραπευτές που θα τον διαδεχτούν, δίνοντας συμβουλές, κάνοντας παρατηρήσεις και μεταφέροντας την επαγγελματική του κληρονομιά, έτσι ώστε ο διάδοχός του να μην αποζητά μόνο την δόξα και το κέρδος, αλλά και την ανακούφιση των ασθενών του.

Το βιβλίο είναι κυρίως διδακτικό, και παρουσιάζει τεχνικές, ιδέες, κινδύνους και θεωρίες που αφορούν έναν επαγγελματία ψυχοθεραπευτή. Φυσικά, ο συγγραφέας τα εμφανίζει όλα αυτά με την γνωστή του γραφή που τον κάνει μοναδικό και κατανοητό από όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως επαγγέλματος. Εμείς που δεν είμαστε ψυχοθεραπευτές, το συγκεκριμένο βιβλίο μας ικανοποίησε και σε μεγάλο βαθμό το κατανοήσαμε.

Rating: 9/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.   

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε