Τα Χρόνια του Σιδήρου "J. M. Coetzee"

2017-08-13

To "κλικ" για να αγοράσουμε το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν η φράση Νόμπελ Λογοτεχνίας 2003 που υπάρχει στο εξώφυλλο του. Δεν χρειάστηκε καν να διαβάσουμε την υπόθεση.

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: Τα Χρόνια του Σιδήρου

Συγγραφέας: J. M. Coetzee

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελίδες: 7-239 (οι σελίδες που καταλαμβάνει το μυθιστόρημα)

ISBN: 978-960-566-376-6

Περίληψη οπισθόφυλλου: Τα χρόνια του σιδήρου. Που τα ακολουθούν τα χρόνια του χαλκού. Πόσο καιρό, πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένουμε για να ξανάρθουν με τη σειρά τους χρόνια τρυφερότερα, τα χρόνια του πηλού, τα χρόνια της γης. Μια σπαρτιάτισσα δέσποινα, με καρδιά από σίδερο, που γεννάει γιους πολεμιστές για το έθνος. «Είμαστε περήφανοι γι αυτούς». Εμείς. Ή ταν ή επί τας. Μια γυναίκα στο τέλος της ζωής της. Μια λευκή Νοτιοαφρικανή αντιμέτωπη με τη σιδερένια οργή που έχει σφυρηλατήσει η βία του απαρτχάιντ, αντιμέτωπη με το τέλος μιας εποχής, αντιμέτωπη με το θάνατο. Το γράμμα που γράφει στην κόρη της είναι η σπαρακτική κραυτή απελπισίας μιας γυναίκας που «βλέπει» την αλήθεια λίγο πριν κλείσει τα μάτια της. 

-

Δεν μπορούμε να πούμε πολλά για έναν συγγραφέα που έχει κερδίσει Νόμπελ Λογοτεχνίας, καθώς και δεκάδες άλλα βραβεία για τα βιβλία του. Ο ίδιος, καθηγητής αγγλικής λογοτεχνίας και αυτόπτης μάρτυρας του απαρτχάιντ στην Νότια Αφρική, πλέον κάτοικος Αυστραλίας, συνεχίζει με μεγάλο ζήλο το συγγραφικό του έργο.

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο συνεχίζουν και μας φέρνουν βιβλία με μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον. Αν και οι εκδόσεις Μεταίχμιο έχουν επικεντρωθεί σε αστυνομικά μυθιστορήματα, τα συγκεκριμένα βιβλία παρουσιάζουν σημαντικό λογοτεχνικό πλούτο, ειδικά όταν προέρχονται από παγκόσμια αναγνωρισμένους καλλιτέχνες. Εξαιρετική επιλογή συγγραφέα.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert

Η υπόθεση απλή. Μία λευκή Νοτιοαφρικανή βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ζωής της, νικημένη από τον καρκίνο και προσπαθεί μέσω ενός γράμμα που γράφει στην κόρη της, να καταφέρει να πει όσα νιώθει για να βρει γαλήνη και ηρεμία. Η περιγραφή της ζωής της, αποδεικνύεται ένα μάθημα για την ίδια, και ελπίζει να το μεταδώσει και στον παραλήπτη του γράμματος, την κόρη της.

Το ηθικό νόημα; Τεράστιο, πολύπλοκο, συγκινητικό, γροθιά στο στομάχι του αναγνώστη. Ο συγγραφέας μέσα από μια ιστορία που επιτηδευμένα την σχεδιάζει απλή, περνάει μηνύματα ανθρώπινα τα οποία δείχνουν το τέρας του απαρτχάιντ σε όλο του το μεγαλείο. Μέσα σε ένα βιβλίο φαίνεται ο ακραίος κοινωνικός και φυλετικός ρατσισμός, ο διαχωρισμός των ανθρώπων, η εχθρότητα, ο φόβος και το μίσος μεταξύ τους. Σε μια χώρα, που βασανίστηκε χρόνια με το πρόβλημα του ρατσισμού, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα καμπανάκι για αυτά που συνέβησαν, και δυστυχώς ακόμα συμβαίνουν.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι και ένα καμπανάκι για όλες τις Δυτικές "Πολιτισμένες" χώρες που υιοθετούν την ισότητα στα λόγια, αλλά μεγάλο μέρος της βράζει εσωτερικά στο καζάνι του ρατσισμού και της ανισότητας. Ο καρκίνος της ηρωίδας, βασανίζει και νικάει το κορμί της, όπως και ο καρκίνος της κοινωνίας, ο ρατσισμός, νικάει την δημοκρατία, την ειρήνη και την ισότητα. 

Ένα σκληρό μυθιστόρημα, που σε αφήνει με έντονα συναισθήματα: εκνευρισμό και αδυναμία ταυτόχρονα. Ένα βιβλίο που σου θέτει δύσκολα ερωτήματα: Θα αντιδράσεις ή θα γυρίσεις το κεφάλι σου αλλού ώστε να δικαιολογηθείς πως δεν είδες ή δεν άκουσες;

Rating: 9/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.  

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε