Τα Ταξίδια Μου "Marco Polo"

2017-09-10

Είδαμε την πετυχημένη σειρά στο Netflix και ψάξαμε περισσότερο να βρούμε το διάσημο βιβλίο του Ιταλού εξερευνητή. Ευτυχώς υπήρχε στα Ελληνικά και το ταξίδι μας στην άγνωστη Ασία του Μεσαίωνα ξεκίνησε..

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: Τα Ταξίδια Μου

Συγγραφέας: Marco Polo

Εκδόσεις: Κάκτος

Σελίδες: 13 - 515 (οι σελίδες που καταλαμβάνει το βιβλίο)

ISBN: 960-382-698-7

Περίληψη οπισθόφυλλου: Το βιβλίο του Μάρκο Πόλο, στα αμέτρητα χειρόγραφα αντίγραφά του (όπου δεν είναι σίγουρο ότι οι αντιγραφείς απέφυγαν τον πειρασμό να επέμβουν ή και να λογοκρίνουν αυθαίρετα το πρωτότυπο), κατέκτησε μεμιάς ολόκληρη την Ιταλία. Διαβάστηκε με πάθος από ανθρώπους που αναζητούσαν σ' αυτό, ό,τι φλόγιζε τη φαντασία τους, μια ιστορική και γεωγραφική περιήγηση που στα μάτια τους όμως αντανακλούσε τους ρομαντικούς μύθους της ιπποσύνης. Μέσα από ένα πλήθος διαφορετικών εκδοχών του κειμένου, σε πολλές γλώσσες και διαλέκτους. "Η περιγραφή του κόσμου" (όπως ήταν ο αρχικός τίτλος" ή "Το εκατομμύριο" (όπως ονομάστηκε αργότερα) κέρδισε σπουδαία θέση ανάμεσα στα έργα της μεσαιωνικής λογοτεχνίας. 

-

O Marco Polo ήταν Βενετσιάνος ταξιδιώτης και έμπορος που γεννήθηκε τον 13ο αιώνα και ταξίδεψε με τον πατέρα του, τον δρόμο του μεταξιού, για να εμπορευτεί καρυκεύματα και άλλα προιόντα πίσω στην Βενετία, αλλά και να γνωρίσει νέους πολιτισμούς και κουλτούρες. Έζησε για πολλά χρόνια με τον βασιλιά των Μογγόλων, τον Κουμπλάι Κάν, και αναγκάστηκε να γυρίσει στην Ιταλία, μόνο όταν ο βασιλιάς απεβίωσε. Στην μάχη των Βενετών με τους Γενοβέζους, πιάστηκε αιχμάλωτος και τα χρόνια του στην φυλακή τα πέρασε γράφοντας τις αναμνήσεις από τα ταξίδια του. Τα βιβλία του διαβάστηκαν από μεγάλο αριθμό ανθρώπων και τότε, αλλά και σήμερα, δίνοντας του μια θέση στους μεγαλύτερους εξερευνητές της Ιστορίας.

Αν και άγνωστος σε πολλούς, ο εκδοτικός οίκος Κάκτος, δείχνει σιγά σιγά να ανεβαίνει τόσο σε αναγνωρισιμότητα όσο και στις προτιμήσεις του κοινού. Μια ματιά στο site https://www.kaktos.gr/ δείχνει ότι τα βιβλία του εμπεριέχουν ποιότητα, αλλά και ενδιαφέρον και σίγουρα θα χρειαστεί να ξανα-σχολιάσουμε κάποιο βιβλίο τους.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το βιβλίο αναφέρεται στις περιπέτειες του Βενετσιάνου εξερευνητή κατά την διάρκεια της ζωής του. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, μαθαίνουμε για τις πόλεις της Ασίας, τους τοπικούς άρχοντες, τις συνήθειές τους, τα ρούχα τους, τα φαγητά τους και γενικά όλο τον τρόπο ζωής τους. Μαθαίνουμε για ιστορίες αγάπης, μάχης αλλά και θρύλους των περιοχών, ενώ καταλαβαίνουμε και το εμπόριο της εποχής μέσα από τα μάτια ενός Ιταλού εμπόρου.

Ένα βιβλίο που την εποχή εκείνη δεν ήταν μόνο πληροφοριακού περιεχομένου, αλλά μυστηρίου καθώς περιελάμβανε πολλές περιοχές που οι Ευρωπαίοι είχαν μυθοποιήσει ως γεμάτες σκοτεινούς άρχοντες, διαβόλους και ανθρωποφάγους. Το ταξίδι στον δρόμο του μεταξιού, δεν ήταν μια απλή βόλτα για όλους, αλλά ένα περιπετειώδες και επικίνδυνο ταξίδι μέσα από ληστές, ακραία καιρικά φαινόμενα, πείνα και κακουχίες. Ακόμα και σήμερα το βιβλίο συνεχίζει και μαγεύει για μια Ασία άγρια, αλλά και ταυτόχρονα παραμυθένια.

Δεν γνωρίζουμε αν το κείμενο που έφτασε στην σύγχρονη εποχή, είναι το ίδιο με αυτό του Marco Polo ή κάποιοι ανά τους χρόνους κάνανε αλλαγές που τους εξυπηρετούσαν. Όμως το τελικό κείμενο παραμένει διάσημο και εξαιρετικό, ακόμα και αν αυτή η εποχή έχει περάσει ανεπιστρεπτί...

Rating: 8/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.     

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε