Takeover in Tehran "Massoumeh Ebtekar"

2018-01-23

Είχαμε ακούσει για την κατάληψη της Αμερικάνικης πρεσβείας στην Τεχεράνη, μόνο ως ένα συμβάν που φαινόταν τόσο μακρινό και χωρίς πλέον ουσία. Τότε, όμως θα πρέπει να ήταν νούμερο 1 είδηση για όσο καιρό κράτησε. Ένα βιβλίο, λοιπόν, για την διεθνή κρίση του 1979...

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: Takeover in Tehran

Συγγραφέας: Massoumeh Ebtekar

Εκδόσεις: Talonbooks

Σελίδες: 5 - 246 (οι σελίδες που καταλαμβάνει το βιβλίο)

ISBN: 0-88922-443-9

Περίληψη οπισθόφυλλου: In this revealing first-hand account of the ensuing "hostage crisis" Dr. Ebtekar provides astonishing insights into the dynamics of revolutionary movements; the fictions invented by the global media to perpetuate the hegemony of the major Western powers; and the populist aspirations of a culture and a state wishing to establish a legitimate independent place for itself within the family of nations outside the frame of Western ideology and culture.

-

H Dr. Massoumeh Ebtekar διατηρεί την θέση του αντιπροέδρου στο Ιράν, αναφορικά με τα θέματα γυναικών και οικογένειας, μία από τις ελάχιστες γυναίκες με κυβερνητική δύναμη στην χώρα. Συμμετέχει ενεργά με ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις και μελέτες πάνω στο αντικείμενο των σπουδών της που είναι η ανοσολογία. Παγκοσμίως γνωστή, έγινε το 1979 όπου συμμετείχε στην κατάληψη και "απαγωγή" Αμερικανών διπλωματών, μέσα στο κτήριο της Αμερικάνικης πρεσβείας στην Τεχεράνη.

O εκδοτικός οίκος Talonbooks εδρεύει στον Καναδά και διαθέτει μία μεγάλη γκάμα βιβλίων. Ο οίκος ξεκίνησε με την έκδοση ποιημάτων την δεκαετία του 60' και τώρα έχει εξελιχθεί σε κάθε φάσμα των έντυπων μέσων. Περισσότερα για την εταιρία και τα βιβλία της μπορείτε να δείτε εδώ  https://talonbooks.com/about-us/

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert:

To βιβλίο περιγράφει τα γεγονότα της κατάληψης της Αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη. Μία κατάληψη που κράτησε 444 ημέρες και περιελάμβανε και 52 Αμερικάνους (υπαλλήλους της πρεσβείας) ως ομήρους, μέχρι τα αιτήματα για επαναπατρισμό του φιλο-Αμερικάνου  Mohammad Reza Pahlavi, πρώην ηγέτη του Ιράν, ικανοποιηθούν και δικαστεί για τα εγκλήματα κατά του Ιρανικού λαού. Φυσικά, η Αμερικάνικη κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε με τους καταληψίες, έως και τον Ιανουάριο του 1981 όπου μετά από κυβερνητική συμφωνία, οι όμηροι ελευθερώθηκαν.

Τα Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα μέσα της εποχής, όπως ήταν αναμενόμενο σε μια κοινωνία που τότε υποστήριζε φανατικά τον Δυτικό τρόπο ζωής και απεχθανόταν οτιδήποτε σχετιζόταν με τον Κομμουνισμό και τον Ισλαμισμό, παρουσίασε τα γεγονότα ως καθαρή εγκληματική ενέργεια, με σκοτεινούς και δόλιους τελικούς στόχους. Το συγκεκριμένο βιβλίο, δίνει φωνή στην αντίθετη πλευρά. Η συγγραφέας, ως μία από τους φοιτητές που κατέλαβαν την πρεσβεία, μας δίνει από πρώτο χέρι τα γεγονότα εκείνης της εποχής.

Τα δίκαια αιτήματα, η ανθρώπινη μεταχείριση των ομήρων και η ανάγκη ελεύθερης έκφρασης ενός καταπιεσμένου έθνους, είναι κάποια από τα συναισθήματα που περιγράφονται στο βιβλίο. Από τα σχέδια για την κατάληψη, έως τα Χριστούγεννα που γιόρταζαν οι Ιρανοί φοιτητές μαζί με τους Χριστιανούς ομήρους, αλλά και την τελική απελευθέρωσή τους, το βιβλίο είναι μια εξαιρετική διαφορετική φωνή απέναντι στα στερεότυπα με τα οποία συνεχίζουμε και μεγαλώνουμε. 

Δεν έχει σημασία τι θα πιστέψεις, αλλά είναι πολύ σημαντικό να ακούσεις όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές...

Rating: 8,5/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.      

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε