Το Καθεστώς Ιωάννη Μεταξά (1936-1941) "Σπυρίδων Πλουμίδης"

2018-02-03

Σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε ένα πολιτικό δοκίμιο αυτή την φορά, αναφορικά με την πολιτική κατάσταση της Ελλάδος στα χρόνια της αρχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Για το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά (1936-1941).

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο:

Τίτλος: To Καθεστώς Ιωάννη Μεταξά (1936-1941)

Συγγραφέας: Σπυρίδων Πλουμίδης

Εκδόσεις: Εστία

Σελίδες: 7-187 (οι σελίδες που καταλαμβάνει το δοκίμιο)

ISBN: 978-960-05-1662-3

Περίληψη οπισθόφυλλου: Ποιος ήταν ο πολιτειακός χαρακτήρας του καθεστώτος Ιωάννη Μεταξά; Ποιες ήταν οι πηγές έμπνευσης, οι προθέσεις και οι καθεστωτικές πρακτικές του; Είχαμε άραγε ποτέ φασισμό (με την κλασική, μεσοπολεμική και ιστορικοποιημένη έννοια του όρου) στη χώρα μας; Η μελέτη του καθεστώτος του Ιωάννη Μεταξά οδηγεί αυτομάτως τον νου στο ζήτημα του φασιστικού φαινομένου. Σε αυτά τα θεμελιώδη ερωτήματα αποσκοπεί να απαντήσει το παρόν βιβλίο. Τα φασιστοειδή εξωτερικά σύμβολα (π.χ. ο χαιρετισμός δια της προτεταμένης παλάμης, ο διπλούς μινωικός πέλεκυς κ.ά.) και τα φασίζοντα δομικά στοιχεία του (όπως ο κορπορατισμός και το "σπαρτιατικόν ιδεώδες" της ΕΟΝ) έχουν επισκιάσει τα συντηρητικά χαρακτηριστικά του μεταξικού καθεστώτος.

-

Ο Σπυρίδων Πλουμίδης είναι συγγραφέας και καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Με σπουδές και διακρίσεις στην Μεγάλη Βρετανία, πάνω σε θέματα Ελληνικής και Βαλκανικής ιστορίας, έχει προχωρήσει σε έκδοση άρθρων και βιβλίων αναφορικά με Ελληνικά και Βουλγάρικα ζητήματα ιστορικής σημασίας.

Οι εκδόσεις Εστία είναι ένας ιστορικός εκδοτικός οίκος, με έτος ίδρυσης το 1885. Διαθέτει μεγάλη γκάμα βιβλίων, ενώ έχει να παρουσιάσει μεγάλες εκδοτικές επιτυχίες μέσα στα τόσα χρόνια λειτουργίας. Ένας τόσο σημαντικός εκδοτικός οίκος δεν θα μπορούσε να λείπει από την ιστοσελίδα μας.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert:

Όπως προαναφέραμε, το δοκίμιο παρουσιάζει την πολιτική κατάσταση της χώρας, και συγκεκριμένα την διακυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά κατά την περίοδο 1936-1941. Ο συγγραφέας, ο οποίος έχει να μας παρουσιάσει σημαντική έρευνα, μας εξηγεί τους λόγους και τους σκοπούς πίσω από την ανέλιξη ενός κυβερνητικού σχήματος που για πολλούς χαρακτηρίστηκε δικτατορικό και φασιστικό. Υπό τις ευλογίες της Βασιλείας, ο Μεταξάς ανήλθε με σκοπό να αποκηρύξει τον Κομμουνισμό, τον Βενιζελισμό και να καθοδηγήσει τον Ελληνικό λαό ώστε να στραφεί στις ρίζες του και όχι στα Διεθνή στερεότυπα.

Το δοκίμιο, μας δείχνει τις διαφορές του καθεστώς Ιωάννη Μεταξά σε σχέση με τα φασιστικά καθεστώτα της Γερμανίας και της Ιταλίας, αλλά και τα κοινά τους στοιχεία με αποκορύφωμα την κατάργηση της ελευθερίας της άποψης, αλλά και της έκφρασης. Επίσης, μας παρουσιάζει τις καινοτομίες της εποχής, με μια Ελλάδα που επικεντρώνεται στον αγροτικό και βιομηχανικό τομέα, που ιδρύει για πρώτη φορά την Γ.Σ.Ε.Ε., το Ι.Κ.Α. και την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μεταξύ άλλων. Τέλος, μας εξηγεί και την διεθνή διπλωματία της χώρας που οδηγήθηκε από διεθνή ουδετερότητα σε μια έμμεση προσκόλληση με τα συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας. Εν κατακλείδι, ανεξαρτήτως πολιτικών και ιστορικών πεποιθήσεων, η εποχή του Ιωάννη Μεταξά είναι μια εποχή που αξίζει να μελετήσεις, και το συγκεκριμένο βιβλίο, βοηθάει τα μέγιστα προς τον συγκεκριμένο σκοπό.

Rating: -

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.  

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε