Το Μαγικό Βουνό "Thomas Mann"

2018-10-07

Πασίγνωστος συγγραφέας που θέλαμε να φέρουμε στην σελίδα μας, πολύ σημαντικό βιβλίο που πρόσφατα επανεκδόθηκε μέσα από την σειρά "Μεγάλες Αφηγήσεις"...

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: Το Μαγικό Βουνό

Συγγραφέας: Thomas Mann

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελίδες: 13 - 915 (οι σελίδες που καταλαμβάνει η υπόθεση του βιβλίου)

ISBN: 978-618-03-0961-4

Περίληψη οπισθόφυλλου: Το Μαγικό βουνό είναι ένα αριστούργημα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας από έναν νομπελίστα συγγραφέα που διερευνά τη γοητεία και τον εκφυλισμό των ιδεών σε μια εσωστρεφή κοινότητα τις παραμονές του Μεγάλου Πολέμου. Η υπόθεση είναι φαινομενικά απλή. Ο νεαρός μηχανικός από το Αμβούργο Χανς Κάστορπ επισκέπτεται το σανατόριο Μπέργκχοφ της Ελβετίας για να δει τον ξάδερφό του. Μια μικρή αδιαθεσία και ένας παρατεταμένος πυρετός οδηγούν το γιατρό του σανατορίου, αυλικό σύμβουλο Μπέρενς, να του προτείνει να παρατείνει την παραμονή του. Τελικά ο Χανς Κάστορπ αποφασίζει να μείνει στο σανατόριο για τρεις βδομάδες. Μόνο που οι τρεις βδομάδες, χωρίς να το καταλάβει, μετατρέπονται σε επτά χρόνια, καθώς ο Χανς ερωτεύεται και μεθά από τις ιδέες που ακούει να συζητιούνται εκεί.

-

Ο Thomas Mann γεννήθηκε το 1872 στο Lubeck της Γερμανίας και έζησε στο Μόναχο μέχρι και λίγο πριν την άνοδο του Ναζισμού στην Γερμανία. Θεωρείται μεγάλος κλασσικός της εποχής με πολλά βιβλία του να αναφέρονται σε πολλά φιλοσοφικά προβλήματα της εποχής και κυρίως στην σχέση της αγάπης με τον θάνατο και της πολιτικής κατάστασης της Ευρώπης. Αναγκάστηκε να αυτο-εξοριστεί στην Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για να γλιτώσει την σύλληψη από τις Ναζιστικές δυνάμεις που τόσο είχε επικρίνει στο παρελθόν. Πέθανε το 1955 στην Ελβετία σε ηλικία 83 ετών.

Η σειρά "Μεγάλες Αφηγήσεις" των εκδόσεων Μεταίχμιο δείχνουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία καθώς περιέχουν μεγάλα λογοτεχνικά έργα του παρελθόντος που κάθε ιδιωτική βιβλιοθήκη θα πρέπει να διαθέτει. Τα επίμετρα, τα σχόλια του συγγραφέα και η υπόθεση δείχνουν ότι έχει γίνει πραγματικά καλή δουλειά και επικροτούμε τέτοιες πρωτοβουλίες από τους εκδοτικούς οίκους.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert:

O Χανς Κάστορπ, μελλοντικός ναυπηγός, αποφασίζει να επισκεφτεί τον άρρωστο ξάδερφό του σε ένα σανατόριο στα βουνά της Ελβετίας. Αν και η επίσκεψη είναι προγραμματισμένη να κρατήσει τρεις εβδομάδες, εν τέλει ο Χανς αρρωσταίνει και αυτός και αναγκάζεται να παρατείνει την διαμονή του. Μαζί με την αρρώστια του ο πρωταγωνιστής αποκτά φιλίες, έρωτες, πάθη και έναν τρόπο ζωής που δεν αρμόζει στο παρελθόν του, με αποτέλεσμα οι τρεις εβδομάδες να γίνουν εφτά χρόνια και να διακοπούν μόνο με την έναρξη του πολέμου. 

Μέσα σε αυτά τα εφτά χρόνια, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την απώλεια και τον θάνατο του ξαδέρφου του, την άρνηση και τον έρωτα μιας τροφίμου του σανατορίου, την εισαγωγή σε φιλοσοφικές συζητήσεις με τους νέους φίλους του, αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλούσια κοινωνική τάξη της προπολεμικής Ευρώπης. Τα διλήμματα του συγγραφέα για τον έρωτα και τον θάνατο, για την δημοκρατία και τον φασισμό, για την θρησκεία και την επιστήμη, αλλά και για τον χρόνο και την ζωή φανερώνονται ξεκάθαρα μέσα από τις συζητήσεις των πρωταγωνιστών του μυθιστορήματος. Οι γνώσεις και τα πιστεύω του 19ου αιώνα συνδέονται με την συγγραφική φύση της περιγραφικότητας και παρουσιάζουν ένα αποτέλεσμα που ήταν σίγουρα καινοτόμο για τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, όσο στοχαστικό παραμένει και σήμερα σχεδόν 100 χρόνια μετά την δημιουργία του. 

Ένα βιβλίο που ίσως δεν διαθέτει την αγωνία και την περιπλοκότητα των σύγχρονων μυθιστορημάτων, αλλά σίγουρα βασίζεται στα αρχαϊκά στοιχεία και την περιγραφική ανάλυση των παλαιότερων χρόνων. Η υπόθεση έχει εμπλουτιστεί με μία συνέντευξη του συγγραφέα λίγα χρόνια μετά την έκδοσή του, αλλά και έναν πρόλογο για την καλύτερη λογοτεχνική και ιστορική τοποθέτηση του βιβλίου στον χρόνο. Ένα βιβλίο, αφιέρωμα στα χρόνια που έφεραν την Ευρώπη στον σύγχρονο Μεσαίωνα της..

Rating: 8,5/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.   

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε