Το Μοναστήρι της Πάρμας "Stendhal"

2018-04-22

Το βιβλίο μας ήρθε ύστερα από εκτεταμένη αναζήτηση σε μία προσωπική βιβλιοθήκη. Παλαιά έκδοση, υπέροχο μυθιστόρημα. Φυσικά και ξεκινήσαμε άμεσα την ανάγνωσή του...

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: Το Μοναστήρι της Πάρμας

Συγγραφέας: Stendhal

Εκδόσεις: Γκοβόστης

Σελίδες: 5 - 487 (οι σελίδες που καταλαμβάνει η υπόθεση)

ISBN: (Το βιβλίο δεν εμπεριέχει κωδικό ISBN)

Περίληψη οπισθόφυλλου: Το βιβλίο δεν διαθέτει περίληψη

-

Ο Stendhal (κανονικό όνομα Marie-Henri Beyle) γεννήθηκε στην Γαλλία το 1783. Από μικρό παιδί ξεχώρισε για την φαντασία του και στα 18 του χρόνια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι ώστε να κυνηγήσει την καριέρα του συγγραφέα, αλλά και να αποφύγει τους συγγενείς του, τους οποίους δεν συμπαθούσε και ιδιαίτερα. Κατατάχτηκε στον στρατό και πολέμησε στους Ναπολεόντειους Πολέμους. Η πτώση της Γαλλικής αυτοκρατορίας, ανάγκασε τον Stendhal να ζήσει για λίγο καιρό στην Ιταλία έως ότου επιστρέψει στην Γαλλία και πεθάνει από αποπληξία το 1842. Εκτός από τα μυθιστορήματα του, ο Stendhal έγινε γνωστός και για τους μεγάλους έρωτες και σκάνδαλα που έζησε κατά την διάρκεια της ζωής του με κόμισες και δούκισσες.

Τις εκδόσεις Γκοβόστης τις έχουμε συναντήσει ξανά, κυρίως σε έργα κλασσικών συγγραφέων. Όπως έχουμε ξαναπεί, το έργο των συγκεκριμένων εκδόσεων είναι πολύ σημαντικό καθώς μας προσφέρουν έργα σπουδαίων συγγραφέων, ενώ και η ποιότητα των βιβλίων είναι αρκετά ικανοποιητική. Το  βιβλίο του Stendhal που βρίσκεται στα χέρια μας, είναι αρκετά παλαιό, αλλά τηρουμένων των αναλογιών (ηλικία, χρήση), μπορούμε να δούμε την ποιότητα του βιβλίου τόσο στο εξώφυλλο, όσο και στην ύπαρξη επιμέτρου.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert:

O Fabrice del Dongo, είναι ο πρωταγωνιστής αυτού του πασίγνωστου μυθιστορήματος, μέσα από το οποίο μαθαίνουμε για τις περιπέτειες του, αλλά και τη ζωή και τα έργα συγκεκριμένων μελών της οικογένειάς του. Ο Fabricio εγκαταλείπει το σπίτι στην λίμνη Como της Ιταλίας και πολεμάει με τους Γάλλους στους πολέμους της εποχής του Ναπολέοντα. Μέσα από περιπέτειες και τον φόβο του πολέμου, γυρνάει τραυματισμένος στην Ιταλία και αναγκάζεται από την θεία του, που κατέχει σημαντική θέση στην Πάρμα, να ακολουθήσει μοναστηριακή ζωή.

Σύντομα, όμως τα εγκαταλείπει αυτά, και κατηγορείται στην Πάρμα για την δολοφονία ενός άντρα. Οι έρωτες δεν του γυρίζουν την πλάτη ακόμα και όταν είναι στην φυλακή, ενώ η θεία του (ερωτευμένη ίσως με τον ανιψιό της), κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τον σώσει. Εν τέλει, μέσα από διάφορες περιπέτειες ερωτισμού και επιβίωσης, ο Fabrice ζει για λίγο καιρό ευτυχισμένος μέχρι η μοίρα να επέμβει και να προσκαλέσει τον θάνατο στη ζωή του.

Ο Stendhal μέσα από αυτό το αριστούργημα μας δείχνει μία περίοδο της Ευρώπης γεμάτη από πόλεμο, έρωτα και πολιτικές δολοπλοκίες. Ταυτόχρονα δίνει βάση στην δύναμη του ωραίου και της αγάπης, που κάνει τον άνθρωπο να χάνει τα λογικά του και να κυνηγάει ακόμα και τον ίδιο τον θάνατο (ιατρικά ονομάζεται το σύνδρομο του Stendhal). O συγγραφέας ως εκπρόσωπος του ερωτισμού, αλλά και του ρεαλισμού, μεταφέρει τις εμπειρίες του μέσα από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου και δημιουργεί ένα ρομάντζο με τεράστιες πολιτικές προεκτάσεις. 

Μια αγάπη, χαμένη στο συμφέρον και τον πόλεμο...

Rating: 9,5/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε