Το Πλευρό του Αδάμ & Μαύρη Πίστα "Antonio Manzini"

2017-08-09

Παλιό, κλασσικό, αθάνατο αστυνομικό μυθιστόρημα σε μία από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου, την Ιταλία. Άλλος ένας ντετέκτιβ με σημαντικές ερευνητικές ικανότητες. Θα κερδίσει την καρδιά μας;

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία των βιβλίων καθώς και τις περιγραφές που δίνουν τα ίδια τα βιβλία για την υπόθεση:

Τίτλος: To Πλευρό του Αδάμ

Συγγραφέας: Antonio Manzini

Εκδόσεις: Πατάκη

Σελίδες: 07-330 ( οι σελίδες που καταλαμβάνει το μυθιστόρημα)

ISBN: 978-960-16-6755-3

Περίληψη οπισφόφυλλου: «Ο υποδιοικητής χαμογέλασε όταν σκέφτηκε την ομοιότητα που ένιωθε ότι υπήρχε ανάμεσα σ' εκείνον και στον ιχνηλάτη σκύλο». Ο Ρόκκο Σκιαβόνε είχε μανία να παρομοιάζει με ζώο κάθε ανθρώπινη φυσιογνωμία που συναντούσε μπροστά του. Περισσότερο όμως από το σέτερ που προκάλεσε τη σκέψη, ο υποδιοικητής θύμιζε μάλλον κυνηγόσκυλο σπινόνε, δασύτριχο, απεριποίητο και όχι ιδιαίτερα κοινωνικό όπως είναι, πάντα όμως πειθαρχημένο στο ένστικτο του κυνηγού. Ο Σκιαβόνε είναι εριστικός μπάτσος, κάθε άλλο παρά άσπιλος και αμόλυντος, από τη Ρώμη και πιο συγκεκριμένα από το Τραστέβερε, με πληγωμένη ψυχή και αθεράπευτες ενοχές. Στην Αόστα που τον έχουν μεταθέσει, θα προτιμούσε να προφυλάσσει από τη βροχή τα αγαπημένα του Clarks και ν' απολαμβάνει τις εφήμερες ερωτικές του σχέσεις παρά ν' αρχίσει άλλη μια έρευνα στις χιονισμένες Άλπεις. Μια γυναίκα, μια σύζυγος που πλησίαζε στο φθινόπωρο της ζωής, βρέθηκε πεθαμένη από την οικιακή βοηθό. Κρεμασμένη από το πολύφωτο ενός δωματίου βυθισμένου στο σκοτάδι. Οι καταστροφές τριγύρω φανερώνουν κλοπή. Ο Ρόκκο δεν πείθεται. Μια σειρά από συμπτώσεις και αποκλίσεις, όπως και το αμφιλεγόμενο πολλών χαρακτήρων, μετατρέπουν σιγά σιγά την εικόνα της ληστείας σε ομιχλώδες τοπίο ανθρώπινου, περιβαλλοντικού και εγκληματικού μυστηρίου. 

Τίτλος: Μαύρη Πίστα

Συγγραφέας: Antonio Manzini

Εκδόσεις: Πατάκη

Σελίδες: 7-324 ( οι σελίδες που καταλαμβάνει το μυθιστόρημα)

ISBN: 978-960-16-5854-4

Περίληψη οπισφόφυλλου: Μισοθαμμένο στη μέση μιας πίστας του σκι στις ιταλικές Άλπεις, στο χειμερινό θέρετρο του Σαμπολύκ, στη Βαλ ντ΄ Αόστα, ανακαλύφθηκε ένα πτώμα. Επάνω από το σώμα είχε περάσει το ερπυστριοφόρο όχημα που στρώνει το χιόνι στις πίστες και το είχε παραμορφώσει, δυσκολεύοντας έτσι την αναγνώρισή του. Ελάχιστα ίχνη υπήρχαν για να βοηθήσουν την έρευνα του υποδιοικητή Ρόκκο Σκιαβόνε, που είχε μετατεθεί πριν από λίγο καιρό στην περιοχή. Ίχνη από καπνό στριφτού τσιγάρου, κομμάτια από ρούχα, από σάρκες και ένα μακάβριο σημάδι αποδεικνύουν ότι δεν επρόκειτο για ατύχημα, αλλά για έγκλημα. Το θύμα αποκαλύπτεται πως ονομάζεται Λεόνε Μιτσικέ, κατάγεται από την Κατάνια, η οικογένειά του έχει οινοποιείο· ήρθε στις κορυφές των Άλπεων και στους αιώνιους παγετώνες για ν΄ ανοίξει ένα πολυτελές καταφύγιο μαζί με τη σύζυγό του Λουίζα Πεκ, μια έξυπνη και όμορφη γυναίκα, που ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλές άλλες. Ο υποδιοικητής Σκιαβόνε πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε τρεις πιθανές εκδοχές: βεντέτα της Μαφίας, χρέη, έγκλημα πάθους, ενώ καλείται να διαλευκάνει μια υπόθεση μέσα σε μια μικρή πόλη όπου σχεδόν όλοι είναι συγγενείς μεταξύ τους και όλοι έχουν οικονομική άνεση. Και όλοι τους κινούνται μεταξύ μιας μπουτίκ με πανάκριβα σπορ ρούχα, ενός μπαρ που μοσχομυρίζει vin brule, της σχολής του σκι και ενός εστιατορίου με θεϊκές γεύσεις...

-

Άλλος ένας νέος συγγραφέας από την γειτονική μας χώρα που επιλέγει το αστυνομικό μυθιστόρημα για να συστηθεί στο λογοτεχνικό κοινό. Στην Ιταλία, τα βιβλία του έχουν αυξημένο αριθμό πωλήσεων, ενώ έχουν κυκλοφορήσει και σε πολλές άλλες χώρες. Δυστυχώς δεν ξέρουμε πολλά πράγματα (ακόμη) για τον Antonio Manzini.

Έχουμε ξανασυναντήσει τις Εκδόσεις Πατάκη και έχουμε πει πολλά θετικά λόγια για την συγκεκριμένη εταιρία. Εδώ ρισκάρουν με έναν νέο συγγραφέα και ελπίζουν να χτυπήσουν φλέβα χρυσού. Λόγω πετυχημένων τέτοιων επιλογών στο παρελθόν, αξίζει ένα τέτοιο ρίσκο. Μην ξεχνάμε ότι είναι μεγάλος εκδοτικός οίκος και έχουν εμπειρία στις επιλογές τους.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert

H ιστορία εξελίσσεται γύρω από έναν αστυνομικό ντετέκτιβ της παλιάς σχολής (νταή, με σκοτεινό παρελθόν και μεγάλα προσωπικά προβλήματα) που καλείται να λύσει μία σειρά εγκλημάτων σε μία απόμακρη κωμόπολη της Ιταλίας. Πενθώντας ακόμα την γυναίκα του, βρισκόμενος σε υποχρεωτική απόσπαση από την Ρώμη όπου αντιτάχθηκε σε πρόσωπα με κυβερνητικές σχέσεις και αντίθετος σε οτιδήποτε από την καθημερινή ζωή του στην πόλη, ο Ρόκκο προσπαθεί να δει κάθε υπόθεση με διαφορετική ματιά από τους υπολοίπους ώστε να βρει και να συλλάβει τον δολοφόνο. Όλα αυτά θα τα κάνει με το ειρωνικό του χιούμορ και με σύμμαχο το αλκοόλ και έναν ακόμα αστυνομικό που δείχνει να έχει ότι χρειάζεται για να πετύχει στην δουλειά του.

Όπως είπαμε ένας κλασσικός ντετέκτιβ σε κλασσικές αστυνομικές υποθέσεις. Δεν είναι από τα βιβλία που κρύβουν κάτι στο παρασκήνιο ενώ η κύρια υπόθεση εμπεριέχει μόνο τις απαραίτητες δολοφονίες και την συνηθισμένη περίεργη ζωή και το αξιοπρόσεκτο παρελθόν του πρωταγωνιστή. Προσοχή! Δεν το λέμε ως αρνητικό. Τα βιβλία είναι πολύ καλογραμμένα και με αγωνία, ενώ πολύ συχνά χαρίζουν και γέλιο με τις ατάκες και το χιούμορ του Ρόκκο. Ένας αστυνομικός της παλιάς σχολής σε βιβλία μοντέρνας έκδοσης.

Δεν θα πούμε κάτι για τις υποθέσεις των βιβλίων. Δεν θέλουμε να σας το χαλάσουμε αν και φυσικά όπως πάντα το τέλος δεν είναι όπως το έχεις σκεφτεί. Εμείς δεν απογοητευτήκαμε, αντίθετα χαρήκαμε που γνωρίσαμε τον Antonio Manzini και ελπίζουμε σύντομα στην μετάφραση και των υπολοίπων βιβλίων του. Ελπίζουμε ο συγγραφέας να βγάλει και ένα prequel βιβλίο όπου μέσω μιας ακόμα δολοφονίας, να μαθαίνουμε επακριβώς πως ο Ρόκκο έφυγε από την Ρώμη. Just a thought!!

Rating για Το Πλευρό του Αδάμ: 8/10

Rating για το Μαύρη Πίστα: 8/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.  

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε