Το Ταξίδι στην Ιταλία "Johann Wolfgang von Goethe"

2017-10-30

Ένα βιβλίο που μας έδωσε μία λάτρης της Ιταλίας, ώστε να το διαβάσουμε, να πάρουμε ιδέες για ταξίδια και να το συμπεριλάβουμε στην παρέα, εδώ, στο mylibreria.gr

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: Το Ταξίδι στην Ιταλία

Συγγραφέας: Johann Wolfgang von Goethe

Εκδόσεις: Ολκός

Σελίδες: 7 - 213 (οι σελίδες που καταλαμβάνει η ιστορία του βιβλίου)

ISBN: 978-960-8154-79-7

Περίληψη οπισθόφυλλου: Η περιήγηση του Γκαίτε (1786 - 1787) στην κλασική αρχαιότητα και την Αναγέννηση βοηθά τον σύγχρονο αναγνώστη να ταξιδέψει πάνω στα ίχνη ενός κορυφαίου ποιητή και συγγραφέα έχοντας το αθάνατο βλέμμα του σαν οδηγό σε αυτό το διαχρονικό ταξίδι στην Ιταλία. Οι παρατηρήσεις του όταν δεν περιορίζονται στο ενδιαφέρον για την αρχαιότητα που την προσεγγίζει με την ευλάβεια προσκυνητή και την ευφορία εφήβου, διασταυρώνονται με προβληματισμούς εξαιρετικά επίκαιρους για τη ζωή και τη φιλοσοφία των ανθρώπων του Νότου. "Σε μια χώρα, όπου απολαμβάνει κανείς την ημέρα, αλλά χαίρεται κυρίως τα βράδια, είναι άκρως σημαντικό όταν πέφτει η νύχτα. Τότε σταματάει η εργασία, τότε επιστρέφει ο περιπατητής, ο πατέρας θέλει να δει την κόρη του πάλι στο σπίτι, η ημέρα έχει ένα τέλος· τι ακριβώς σημαίνει όμως η ημέρα, εμείς από τις σκοτεινές χώρες του Βορρά δεν το γνωρίζουμε καθόλου". "Μακάρι να μπορούσα να στείλω στους φίλους έστω μόνο μιαν ανάσα αυτής της ανάλαφρης ζωής! Για έναν Ιταλό το ultramontane είναι μια πολύ σκοτεινή εικόνα, αλλά κι εμένα μου φαίνεται τώρα αυτό το πέρα από τις Άλπεις ζοφερό".

-

Δεν νομίζω ότι όσα και να γράψουμε μπορούν να καλύψουν το κεφάλαιο που ονομάζεται Γκαίτε. Γερμανός υπήκοος, πολύ μορφωμένος, κατάφερε να αφήσει το στίγμα του, όχι μόνο ως συγγραφέας, αλλά ποιητής, ιστορικός, εξερευνητής, κριτικός και με πολλές άλλες ιδιότητες. Θεωρείται εκπρόσωπος του Ρομαντικού κινήματος που άνθισε τον 18ο- 19ο αιώνα και είναι πασίγνωστος στον μοντέρνο καλλιτεχνικό και επιστημονικό κόσμο. Απεβίωσε από μία κρίση πυρετού σε ηλικία 83 ετών.

Πρώτη παρουσίαση των εκδόσεων Ολκός. Ξεκάθαρη έμφαση σε πολιτιστικά και ιστορικά βιβλία καθώς και σε άλλες δραστηριότητες, όπως η καλλιτεχνική φωτογραφία. Ελπίζουμε να συναντηθούμε και άλλες φορές με την Ολκός και να έχουμε περισσότερη εμπειρία αναφορικά με τα βιβλία που εκδίδει.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert:

Το βιβλίο είναι το ημερολόγιο του Γκαίτε τον καιρό που πραγματοποιούσε το ταξίδι του στην Ιταλία, ένα όνειρο που είχε από μικρό παιδί. Μέσα από σημειώσεις, ο συγγραφέας μας επεξηγεί (άλλες φορές αναλυτικά, άλλες φορές συνοπτικά) τις εντυπώσεις του, τις παρατηρήσεις του και τα αξιοπερίεργα που συνάντησε σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας, όπως η Βερόνα,η Βιντσέντζα, η Βενετία, η Ρώμη, η Νάπολη, το Παλέρμο και η Κατάνια. 

Ένα ημερολόγιο σαν χάρτης της εποχής, όπου ένας σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να ακολουθήσει και να συναντήσει τα ίδια σημεία που είδε και ο Γκαίτε, με ελάχιστες ή και καθόλου αλλαγές. Ο Γκαίτε, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ιστορίας, ακολουθεί τις συνήθειες των ανθρώπων της εποχής, για λεπτομερή καταγραφή αρχαιοτήτων και καλλιτεχνικών δημιουργιών, και μας προσφέρει έναν χάρτη της Ιταλίας, με τα βασίλεια της και τους κινδύνους της.  Μια αληθινή περιπέτεια, ενός πεφωτισμένου ανθρώπου.

Ο Γκαίτε όταν μιλάει για την Νάπολη αναφέρει ότι κανένας που έχει δει την Νάπολη δεν μπορεί να είναι δυστυχισμένος, γιατί πάντα θα την σκέφτεται και θα νιώθει καλύτερα. Με την σειρά μας και εμείς, δεν μπορούμε να είμαστε δυστυχισμένοι, γιατί πάντα θα σκεφτόμαστε ότι διαβάσαμε ένα τόσο καλό βιβλίο όσο αυτό και θα νιώθουμε καλύτερα.

Rating: 8,5/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.   

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε