Υπερατλαντικός "Colum Mccann"

2017-08-16

Άλλο ένα βιβλίο που το αγοράσαμε χωρίς να το έχουμε στην λίστα μας. Είναι αυτή η χρονική στιγμή που πηγαίνεις στο ταμείο και το βλέπεις με την άκρη του ματιού σου. Σε καλεί, δεν γίνεται να μην το αποκτήσεις! Το κερασάκι στην τούρτα με τα βιβλία...

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: Υπερατλαντικός

Συγγραφέας: Colum Mccann

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Σελίδες: 9-377 (οι σελίδες που καταλαμβάνει το μυθιστόρημα)

ISBN: 978-960-03-5884-1

Περίληψη οπισθόφυλλου: Ο Κόλουμ ΜακΚαν καταδεικνύει για μια ακόμη φορά γιατί είναι ένας από τους πιο συζητημένους και σημαντικούς συγγραφείς της γενιάς του, με ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα που διατρέχει τους αιώνες και τις ηπείρους και συνδέει μια σειρά από επιδέξια δοσμένους, πραγματικούς και συνάμα επινοημένους χαρακτήρες. Τις τρεις διασταυρούμενες αφηγήσεις (Νέα Γη, 1919· Δουβλίνο, 1845 - 1846· Νέα Υόρκη, 1998) συνδέουν κάποιες αξιοθαύμαστες γυναίκες, που η προσωπική τους ιστορία μπλέκεται στα γρανάζια της Ιστορίας: η Ιρλανδέζα καμαριέρα Λίλι Ντάγκαν, η κόρη της Έμιλι και η εγγονή της Λότι, αλλά και η Χάνα Κάρσον, στο πρόσωπο της οποίας ενσαρκώνονται και επιβιώνουν όλες οι ελπίδες και οι αποτυχίες των προηγούμενων γενεών. Κάθε μία τους μαθαίνει ότι ακόμη και οι πιο απλές και ασήμαντες στιγμές ευτυχίας μπορούν να διαπεράσουν τον χρόνο, τον τόπο και τη μνήμη. Το πιο ώριμο έργο ενός ασύγκριτου αφηγητή, ένας βαθύτατος στοχασμός για την ταυτότητα και την ιστορία σε έναν απέραντο κόσμο, ο οποίος κάθε χρόνο που περνάει γίνεται όλο και πιο μικρός και θαυμαστός.

-

Ο Colum Mccann είναι ένας σχετικά νέος συγγραφέας στο Ελληνικό κοινό, αλλά αρκετά αναγνωρίσιμος στον υπόλοιπο κόσμο. Τα βιβλία του έχουν βραβευτεί πολλές φορές, ενώ ο ίδιος έχει βοηθήσει στην δημιουργία και την λειτουργία ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με τίτλο Narrative 4 όπου φέρνει κοντά νέους από διαφορετικές κουλτούρες, τάξεις και χώρες ώστε να ανταλλάξουν ιστορίες και βιώματα και να τα μεταφέρουν στην πατρίδα τους. 

Άλλο ένα βιβλίο από την μεγάλη σειρά ξένων συγγραφέων των εκδόσεων Καστανιώτη. Αυτή την φορά επιλέξαμε έναν Ιρλανδό συγγραφέα ώστε να έχουμε μια σφαιρική άποψη των συγγραφέων του συγκεκριμένου οίκου. Μέχρι στιγμής οι επιλογές του είναι αρκετά καλές και γεμάτες λογοτεχνική ποιότητα.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert

Το βιβλίο περιλαμβάνει τρεις αληθινές ιστορίες που εξελίσσονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η πρώτη είναι στην δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα, η δεύτερη το 1845 ενώ η τρίτη, η πιο πρόσφατη, το 1998 και περιγράφουν σημαντικές ιστορίες στην ιστορία του πολιτισμού μας. Από την πρώτη πτήση πάνω από τον Ατλαντικό, στην προσπάθεια απελευθέρωσης των ανθρώπων από την δουλεία και την υπογραφή συνθήκη ειρήνης μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και των εσωτερικών κομμάτων της Ιρλανδίας, το βιβλίο περιγράφει όλες τις προσπάθειες των πρωταγωνιστών της κάθε περιόδου και το περιβάλλον στο οποίο επιχειρούσαν.  Όλα αυτά τα γνωρίζουμε μέσα από τα μάτια μίας οικογένειας που αναπτύσσεται ταυτόχρονα με τα γεγονότα: από τη προγιαγιά μέχρι την εγγονή, όλες έχουν προσθέσει το λιθαράκι τους στις συγκεκριμένες πτυχές της ιστορίας. Τρεις ιστορίες δύναμης, θέλησης και ψυχής.

Το βιβλίο σε κερδίζει καθώς το διαβάζεις. Οι ιστορίες ξετυλίγονται μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος και ενώ στην αρχή είναι δυσνόητες και χωρίς σύνδεση, σιγά σιγά όλα ξαφνικά αποκτούν συνοχή, νόημα και φυσικά αγωνία. Κάθε περιπέτεια φαίνεται απίστευτη, ενώ ταυτόχρονα μαγεύεσαι από το γεγονός ότι όλα αυτά αποτελούν αληθινά περιστατικά τα οποία τα αφηγήθηκαν πρωταγωνιστές και μάρτυρες κατά την διάρκεια των αιώνων. Κοινός παρανομαστής, ένας κλειστός φάκελος που κυκλοφορεί από γενιά σε γενιά, έχοντας διασχίσει δύο ηπείρους, το μόνο στοιχεία που συνδέει 180 χρόνια ιστορίας μεταξύ τους. 

Θα είμαστε ειλικρινείς. Στην αρχή δεν πιστεύαμε ότι το βιβλίο θα ήταν αρκετό για να χαρακτηριστεί κάτι παραπάνω από μέτριο. Τελικά, μας άφησε με την αίσθηση ότι ήταν αρκετά καλό...

Rating: 7,5/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.  

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε