Υπόθεση Αρχείου "Claudio Magris"

2017-09-21

Ένα καινούριο βιβλίο από έναν συγγραφέα που στην Ιταλία θεωρείται πολύ σημαντική προσωπικότητα. Ενδιαφέρουσα περιγραφή στο οπισθόφυλλο, οπότε σύντομα βρέθηκε στην σακούλα με τις αγορές μας.

Πρώτα να γράψουμε τα στοιχεία του βιβλίου καθώς και την περιγραφή που δίνει το ίδιο το βιβλίο για την υπόθεση:

Τίτλος: Υπόθεση Αρχείου

Συγγραφέας: Claudio Magris

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Σελίδες: 5 - 446 (οι σελίδες που καταλαμβάνει το βιβλίο)

ISBN: 978-960-03-6191-9

Περίληψη οπισθόφυλλου: Σ' αυτό το βίαιο, τρυφερό και παθιασμένο μυθιστόρημα, ο Κλάουντιο Μάγκρις αντιμετωπίζει τον πόλεμο, μια έμμονη ιδέα του που, ανεξαρτήτως εποχής ή χώρας, σχεδόν δεν μπορεί να αποσχιστεί από την ίδια τη ζωή: έναν πόλεμο οικουμενικό, κόκκινο από αίμα, μαύρο σαν τα αμπάρια των δουλεμπορικών καραβιών, σκοτεινό σαν τη θάλασσα που καταβροχθίζει θησαυρούς και πεπρωμένα, γκρίζο σαν τον καπνό των σωμάτων που κάηκαν στο κρεματόριο της Ριζιέρα ντι Σαν Σάμπα, λευκό σαν τον ασβέστη που σκεπάζει τους λάκκους με τους νεκρούς. Η Υπόθεση αρχείου μιλάει για ένα γκροτέσκο Μουσείο Πολέμου που ευαγγελίζεται την ειρήνη, για τις αίθουσες και τα όπλα του, που το καθένα αφηγείται γεγονότα πάθους και παράνοιας· η ιστορία ενός ανθρώπου που θυσιάζει τη ζωή του για να το κατασκευάσει, για να λυτρωθεί μέσα από την αναζήτηση μιας βαθιά κρυμμένης αλήθειας· η ιστορία μιας γυναίκας, της Λουίζας, με κληρονομιά την εξορία των Εβραίων και τη σκλαβιά των μαύρων. Ο κορυφαίος Ιταλός συγγραφέας σκάβει με μανία στην αμείλικτη κόλαση των ενοχών και των αμαρτημάτων μας. Αφηγείται ένα συγκλονιστικό έπος, πλασμένο από τραγωδίες και σιωπές, της αγάπης και της φρίκης.

-

Όπως προαναφέραμε ο Claudio Magris είναι μεγάλη προσωπικότητα στην γείτονα χώρα, πολύ διάσημος όχι μόνο ως συγγραφέας αλλά και ως βουλευτής, κριτικός, καθηγητής και δημοσιογράφος. Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις για το έργο του και θεωρείται πρόσωπο με βαρυσήμαντο λόγο στα κοινά και τις απόψεις της Ιταλίας. Κάτοικος Τεργέστης, όλα σχεδόν τα έργα του έχουν άμεση ή έμμεση αναφορά στην αγαπημένη του πόλη.

Οι εκδόσεις Καστανιώτη συνεχίζουν και εμείς ακολουθούμε πιστά το άνοιγμά τους σε ξένους συγγραφείς με καλές προοπτικές να έχουν επιτυχία και στο Ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Αυτή την φορά είναι ένας Ιταλός, αλλά στο παρελθόν έχουμε αναφέρει συγγραφείς άλλων εθνικοτήτων, και σίγουρα θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον.

Από εδώ και μπρος Spoiler Alert:

To βιβλίο είναι μια πολυσύνθετη ιστορία του πολέμου και της συμπεριφοράς του ανθρώπου σε συνθήκες τρόμου, φόβου, μίσους και ανισότητας. Ένας συλλέκτης πολεμικών αντικειμένων/όπλων πεθαίνει και μία κοπέλα προσπαθεί να υλοποιήσει το όνειρό του, το άνοιγμα ενός μουσείου πολέμου που θα περιέχονται όλα αυτά τα αντικείμενα καθώς και η ιστορία που τα συνοδεύει. Όπλα, χαρτιά, αντικείμενα, πολεμικός εξοπλισμός και άλλα μικρά και μεγάλα αντικείμενα απαρτίζουν πολλούς αιώνες πολέμων μεταξύ των ανθρώπων. Μέσα από αυτά διαβάζουμε και για ιστορίες μέσα στην δίνη των εχθροπραξιών στις οποίες πρωταγωνιστούν σημαντικά πρόσωπα που έπαιξαν θετικό ή αρνητικό ρόλο στις πιο τραγικές στιγμές της ανθρωπότητας. 

Ταυτόχρονα διαβάζουμε και για την ιστορία της Λουίζας (την κοπέλα που προσπαθεί να ανοίξει το μουσείο) καθώς και για την ιστορία των προγόνων της που βίωσαν ρατσισμό, φτώχεια, σκλαβιά, πείνα και άλλες ταλαιπωρίες μέχρι να φτιάξουν την ζωή τους. Διαβάζουμε για ιστορίες μιας εποχής που ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να διαβάζει και να προσπαθεί να αποφύγει.

Αν και όλο αυτό το story ακούγεται συναρπαστικό, στα δικά μας ερασιτεχνικά μάτια αποδείχτηκε πολύπλοκο και κουραστικό. Ο συγγραφέας μας μεταφέρει από το ένα θέμα στο άλλο με τρομερή ταχύτητα που σε μπερδεύει ενώ οι πληροφορίες είναι τόσες πολλές που θα μπορούσαν αν είχαν αναπτυχθεί περαιτέρω να υπήρχαν τρία βιβλία και όχι ένα. Σε πολλές στιγμές θυμίζει το Confiteor, αλλά δυο επίπεδα πιο πάνω σε δυσκολία κατανόησης και υπέρ-πληροφόρησης. Καμιά φορά, τα απλά είναι και τα καλύτερα!

Rating: 5/10

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως κάποιο σχόλιο σας θίγει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί άμεσα.    

© 2017 Mylibreria.gr Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε